Onsdagskvällen 8 januari fick läkarstudenterna på termin 10 vid Linköpings universitet ett mejl från kursledningen. Den terminstenta som skulle skrivas morgonen därpå hade ställts in. Detta efter att det uppdagats en bugg i programmet tentan skulle skrivas i, vilket gjort att man kunde backa tillbaka till föregående fråga och ändra sitt svar.
Detta är ett problem då tentorna är uppbyggda som patientfall där man under tentan lotsas genom exempelvis ett patientbesök på vårdcentralen. Man ska då ställa rätt frågor till den imaginära patienten för att komma närmare en diagnos. När man sedan bläddrar till nästa sida får man ett svarsförslag där man får se vilka frågor man borde ha ställt (och svar på dessa), och så vidare.
– Om man då har möjlighet att backa kan man ju kolla på svaret och sen backa tillbaka och svara så som det bästa svarsförslaget. Och så får man hundra poäng på tentan, säger Kajsa Dahl, en av de drabbade läkarstudenterna.
Hon fortsätter:
– Den här buggen är inte ett problem som drabbat bara vår klass, utan den har funnits i programmet när de andra kurserna har skrivit sina tentor nu i januari, det har bara inte uppmärksammats. Men de tentor som skrivits har trots det giltigförklarats, vilket gör att det inte känns rimligt att vår ställdes in.
Den inställda tentamen har nu fått nytt datum och kommer genomföras den 25 januari
– Vi skulle egentligen haft ledigt hela nästa vecka (vecka 3) i och med att vi inte fick någon jul- och nyårsledighet då vi hade tentaplugg.
Enligt henne har man tidigare kunnat skriva tentorna på papper, en möjlighet som inte fanns för dem.
– Det hade kunnat vara en jättebra plan B, säger hon.
Reaktionerna bland klasskamraterna beskriver Kajsa som, minst sagt, upprörda.
– Vi hade möte med kurs- och programledningen via Zoom, det var inte bra stämning, och många hårda ord.
Hon förstår invändningen att kunskapen är viktig för ett framtida yrkesliv, oavsett om det är tenta eller inte.
– Jag fattar, det är klart att vi ska ha medicinsk kunskap och att vi inte bara pluggar för att klara tentan. Men den detaljnivå som krävs av oss för att få godkänt, är inget som någon förväntar sig att vi ska kunna utan tillgång till hjälpmedel i vår kliniska vardag. Argumentet “ni har lärt er det en gång, då kommer ni kunna det när tentan sedan blir av”, funkar liksom inte.
Joakim Nejdeby, digitaliseringsdirektör, och Niklas Selander, fastighetsdirektör på Linköpings universitet fick nys om den påträffade buggen under onsdagen och tillsammans med läkarprogrammet valde de att ställa in den tenta som skulle varit på torsdagen. Totalt var det 113 personer anmälda till den tentamen som ställdes in.
– Först och främst vill Linköpings universitet beklaga att det här inträffat. Det är jättetråkigt för de studenter som drabbades, berättar Joakim.
De tentamen som varit inbokade dagarna efter och som potentiellt kunde påverkas av buggen har kunnat genomföras skriftligen.
Händer detta ofta?
– Inte alls. Nu har jag inte några procent, eller snarare promillesats, men det är väldigt sällan. Det är väl därför du kommer hit till oss idag, för att det är så pass ovanligt, säger Niklas.
Liu bytte nyligen, enligt lagen om offentlig upphandling, system från Wiseflow till Inspera att skriva tentorna i. En projektgrupp har arbetet i drygt ett år med att införa lösningen. Så att man inte varit förberedd inför bytet vill Joakim Nejdeby bestämt neka.
– Nu är inte hela rapporten skriven om den här buggen. Men det är inte osannolikt att den uppkom i en kombination mellan en uppgradering av ett visst operativsystem som används av studenten som genomför tentamen, i det här fallet Apple, och lösningen. Så det är väldigt svårt för leverantören att upptäcka och därför också väldigt svårt för oss att upptäcka i testerna i samband med införandeprojektet.
Varför finns det inget skriftligt prov redo direkt när ni upptäcker en avvikelse i det digitala?
– Bekymret med att ha ett dubbelsystem är att det blir en otrolig kostnad. Då skulle vi ha kvar den gamla metoden att tentera med hela processen av att skriva ut tentamen, distribuera dem och sedan, utan att använda dem, så ska vi kassera tentorna. På Liu genomförs över 200 000 enskilda tentor av studenter varje år. Visst man kan, men det är en kostnadsfråga. Och en hållbarhetsfråga. Vi måste lita på de system vi har och det gör vi. Men vi kan inte säga att avvikelser inte kan hända, förklarar Niklas Selander.
Bägge förklarar att de tagit del av studenternas negativa reaktioner, både direkt och indirekt.
– Vi förstår studenterna och att de tycker att det är jobbigt att det har blivit så här. Det tycker vi också. Det blir jobbigt för alla inblandade. Det blir såklart jobbigast för den enskilde studenten, men blir också merarbete för lärarna. Det blir merarbete för tentamensorganisationen och det är någonting vi gör allt vi kan för att undvika.
Det finns inget i regelverket om hur lång framförhållning det måste finnas innan man bestämmer nytt tentadatum mer än att det ska ske "skyndsamt". Det är upp till varje fakultet.
– Rent teoretiskt kan vi ställa in en tenta idag och genomföra den imorgon, berättar Joakim.