11 000 östgötska kvinnor kan ha "tyst sjukdom"

11 000 östgötska kvinnor kan ha njursvikt utan att veta om det, visar en färsk studie. "Det är en lömsk sjukdom som är viktig att upptäcka i tid", säger Åsa Torstensson, ordförande i Njurförbundet Sydöstra Sverige.

Högt blodtryck är ett av symptomen.

Högt blodtryck är ett av symptomen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

LINKÖPING2018-03-05 20:00

Kissar du mindre än vanligt, är du illamående, har du högt blodtryck och känns benen svullna? I så fall kan det vara symptom på en av våra tysta sjukdomar.

Enligt ny forskning vid Karolinska Institutet är nästan 6 procent av befolkningen i Sverige – 560 000 personer – drabbade av njursvikt. Av dessa är uppskattningsvis 480 000 omedvetna om sjukdomen, vilket kan innebära att ett livshotande tillstånd förblir obehandlat.

– Det kan till och med gå så pass långt att patienter som söker akut behöver dialys direkt, utan att de förstått att något är fel, säger Åsa Torstensson.

Njurarna har som uppgift att rena blodet från skadliga ämnen, samt att föra bort vatten som kroppen inte behöver. Vid njursvikt är funktionen nedsatt och skadliga ämnen stannar därmed kvar i kärlen.

På torsdag den 8 mars sammanfaller Världsnjurdagen med Internationella kvinnodagen. I Linköping kommer Njurförbundet att uppmärksamma dagen i ett samarbete med Apoteket Kronan vid Lilla torget.

– Vi kommer att finnas på apoteket från klockan 10–18 för att ta blodtryck och informera om vikten av att hålla koll på de symptom som finns, säger Åsa Torstensson.

Hon hoppas att dagen leder till att fler får upp ögonen för sjukdomen.

– Vi vill slå ett slag för hälsokontroller. Visserligen kan det vara svårt att få göra kontroller i dagens pressade sjukvård. Men för att upptäcka njursvikt är det viktigt att man själv ligger på.

Så förebygger du njursvikt

Kontrollera blodtrycker regelbundet. Trycker bör inte överstiga 140/90.

Håll dig i form med motion och undvik övervikt.

Undvik rökning.

Överdriv inte intaget av antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID, såsom diklofenak eller ibuprofen.

Har du diabetes, följ kostråden och se till att ha ett välkontrollerat blodsocker.

Är du orolig, kontakta din närmaste vårdcentral för en hälsokontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om