De delar nämligen ut 101 burkar öl till den som ger ett tips som leder till att de får en lägenhet de vill ha i Linköping. Genom att sprida det budskapet bland studenter och vänner på sociala medier hoppas de på tur. De gör det på fullt allvar.
– Det är väldigt svårt att få en hyresrätt inne i Linköping. Går man på en öppen visning kan man vänta sig en kö på omkring 40–50 personer. Det verkar inte spela någon roll om man står först eller sist i den kön. Vi har registrerat oss på olika bostadssidor och mejlat annonsörer, berättar Hampus Forsell.
De har också kollat upp en del udda alternativ, som det gula huset bakom Domprostgården vid Akilles-parkeringen.
– Jag ringde Linköpings stift och frågade. De tyckte att det var en intressant fråga. ... men de kom tillbaka med ett nej, säger Hampus.
Paret kommer från olika håll i landet och möttes på utbildningen till logoped på Hälsouniversitetet i Linköping. Hampus bor i studentrum på Flamman och Linda i kollektiv i centrum. Nu söker de ett boende tillsammans, i närheten av Hälsouniversitetet som ligger inte allt för långt från sjukhuset. Men de har även sökt lägenheter i Ryd och Skäggetorp.
Jobbar extra– Tillsammans har vi fyra år kvar i Linköping så vi är hyresgäster på ganska lång sikt. Jag jobbar extra som kontaktperson på Linköpings kommun och vi har våra studiemedel. Vi klarar hyrorna som vi har i dag och vi är skötsamma, säger Linda Malmgren.
Men framför dem i kön står en mängd andra. På Studentbostäder har Hampus Forsell 650 kö-poäng. Men det räcker inte.
– Vi hör skräckhistorier om studenter som köat i fyra–fem år innan de får en lägenhet. Då är studierna oftast över.
Ändå bor studenter någonstans, hur går det till?
– Många flyttar väldigt ofta, man bor en stund hos en kompis eller en släkting. Att få en lägenhet i tre månader är inte omöjligt. Men vill man starta ett liv tillsammans så är det inte riktigt så man vill ha det, säger Linda Malmgren.
Rätt platsHon tror att många får lägenhet via kontakter.
– Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det kanske är någon som behöver bli av med sin lägenhet fort. Vi vill få ut ordet.
Varför valde ni just öl som belöning?
– Vi vänder oss kanske främst till andra studenter. Och studenter gillar att dricka öl. Vi hade hört om någon som delade ut hundra hamburgare till den som gav honom ett jobb. Man måste locka med något som många vill ha, säger Hampus Forsell.