Det satsas 300 miljoner kronor på landets åtta kompetenscentrum där universitet och företag tillsammans bedriver forskning inom områden som är viktiga för Sverige. Och där landet har en världsledande roll i utvecklingen, som till exempel sensorteknik, resurseffektiva fordon och biologiska läkemedel.
Att mer en tredjedel av Vinnovas satsning hamnar just i Linköping förklarar Mikael Damberg så här:
– Våra universitet har alltid varit duktiga på att driva forskning, men Linköpings universitet har också utmärkt sig med förmågan att framgångsrikt samarbeta med industrier och företag. Det är ett oerhört gott betyg, säger han.
Genom det nära samarbetet mellan universitet, forskningsinstitut, företag och offentliga aktörer ska ny kunskap och ny teknik kunna föras ut via näringslivet och andra delar av samhället och bidra till utvecklingen av nya produkter och tjänster.
Kunskapscentrum för sensorinformatik och reglerteknik på Linköpings universitet är ett av de som får pengar.
– Det betyder mycket för vår avdelning. Vi ska utveckla vårt centrum, rekrytera nya doktorander och involvera nya företag. Vinnovas satsning är också ett bevis på att vi gör ett bra jobb, säger projektledare Svante Gunnarsson.
Vinnova bidrar med sammanlagt 100 miljoner kronor och varje kompetenscentrum får mellan fyra och åtta miljoner per år under fem år. Utöver det bidrar universiteten och de företag som deltar med lika mycket var, 100 miljoner kronor.