100 år sedan Linköpingsutställningen

Sommaren 1920 hölls en rad utställningar runt om i vårt land för att visa vad svensk industri och hantverk kunde erbjuda.

Utställningsområdet innefattade dagens Katedralskolas skolgård och området söder därom inklusive dagens Raoul Wallenbergs plats. På bildens syns Vasavägen 11 och teaterbyggnaden.

Utställningsområdet innefattade dagens Katedralskolas skolgård och området söder därom inklusive dagens Raoul Wallenbergs plats. På bildens syns Vasavägen 11 och teaterbyggnaden.

Foto: Bild Linköping

Linköping2020-09-19 09:00

Vår stad

Syftet var att få fart på Sveriges ekonomi. Utställningar genomfördes förutom i Linköping exempelvis i Vimmerby, Vänersborg och Östersund.

I Linköping blev det, som Svenska Dagbladet formulerade saken, en uppvisning av vad Östergötland kunde åstadkomma på hantverkets, hemslöjdens och industrins område.

Inomhusutställningarna var förlagda till läroverksbyggnaden. Av företagens exposéer höll Corren Wahlbecks utställning med rep och mattor som den flottaste. I en annan av salarna visade Hemslöjden en av Svenska Dagbladet storligen prisad utställning med östgötskt hantverk. I ytterligare en annan sal visades 100 av Döderhultarens figurer.

I läroverksbyggnaden drev även Weiders ett konditori och Margaretaskolan en matservering.

Utställningen disponerade såväl skolgården som det då ännu obebyggda området söder därom. I en hangarbyggnad förundrades besökarna över ett exemplar av det på Malmen byggda flygplanet Tummelisa. I övrigt användes området för att presentera produkter från en rad olika företag.

På skolgården fanns dessutom ett nöjesfält vars mest uppskattade attraktion var den från Gröna Lund inlånade Toboggan. Det var ett 20 meter högt torn där man i slädar åkte ned för en rutschkana. Ständiga köer lär det också ha varit till de tre tombolorna vars vinster var värdecheckar som kunde lösas in såväl hos utställarna som i stadens affärer.

Utställningen öppnades den 15 juli och pågick under en månad. Invigningsdagen var entréavgiften 4 kronor, därefter kostade det 2:50. I lokalpressen klagade en rad insändarskribenter såväl på de höga entrépriserna som över att stadens krögare och hotellägare den sommaren passade på att höja sina priser.

En film om invigningen visades från den 16 juli dels på utställningen dels som reklam runt om i Sverige.

Publiktillströmningen var mycket god, flera dagar räknades över 6 000 besökare in. En rad extra tåg sattes in för att klara anstormningen. De ansvariga kunde till slut glädjas över ett överskott på 92 000 kronor.

Initiativet till Linköpingsutställningen togs av tapetseraren Carl Gothnier. Arrangörer var stadens Fabriks- och hantverksförening i samverkan med Köpmannaföreningen. Projektet leddes av grosshandlaren Albert Lagerström.

Under utställningsperioden ordnades en rad andra festligheter runt om i Linköping.

Den pågående pandemin gör att den planerade utställningen för hundraårsjubileet visas först 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!