Alla barn i årskurs sex ska kunna simma minst 200 meter. Om de inte klarar det ska de få underkänt betyg i ämnet idrott och hälsa.
– Skolorna skyller på allt möjligt för att inte uppfylla Skolverkets krav, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet, SLS. Tidsbrist, penningabrist ...
I stället för att själva undersöka om barnen i årskurs sex verkligen kan simma skickar många skolor, enligt Anders Wernesten, en lapp hem till föräldrarna och ställer frågan.
– Det är oschyst och dåligt av skolorna och kommunerna. Detta är inte ett föräldraansvar, utan ett direktiv från Skolverket! Många föräldrar kan inte själva simma och inser heller inte behovet av att kunna det. Men självklart vill de inte att deras barn ska få underkänt.
– Skolorna måste förstå att de, precis som att lära barnen läsa och räkna, har skyldighet att lära eleverna att simma.
Skolverket gjorde förra året en mätning av hur många barn som, enligt skolorna själva, inte klarade att simma 200 meter och därför fått underkänt i idrott och hälsa.
– Siffran blev 4 500, men både SLS och Skolverket är tveksamma till den siffran. Skolorna svarar som de tror Skolverket vill höra, det är vår uppfattning. Mörkertalet är därmed stor. Min uppskattning är att runt 10 000 svenska barn i årskurs sex inte kan simma.
I juli 2014, när Socialdemokraterna var i opposition, krävde partiet att Linköping ska införa obligatorisk simundervisning för de 12-åringar som inte klarar att simma 200 meter.
Men under partiets tid vid makten har ingen simsatsning gjorts.
– Kommunens mätningar visar att så många som 10 procent av Linköpings unga har svårt för simningen efter femte klass. Det tyder på att Linköping inte lever upp till Skolverkets krav om att alla elever ska ha grundläggande simkunskaper, sade Ellen Aguirre, då vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
"Linköpings kommun erbjuder viss verksamhet sommartid för unga som behöver lära sig simma, men mer behöver göras", skrev vidare det socialdemokratiska partiet i sitt pressmeddelande.
Vid årskskiftet tog en socialdemokratist ledd majoritet över makten i kommunhuset. Någon satsning på simkunnigheten har inte gjorts.
Varför har inget hänt, Jakob Björneke, S-kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden?
– Vi har suttit vid makten i ett halvår. Vi går nu in i ett budgetarbete där vi från barn- och ungdomsnämnden gör ett stort äskande för att stärka framför allt barn i Berga, Ryd och Skäggetorp. "Samlad skoldag" innebär att skolorna ska ta ett ökat ansvar för att se till barnens hela dag, alltså även för fritiden. Det handlar om exempelvis läxläsning, men kan också handla om simundervisning.
Vad görs för barn i andra stadsdelar då?
– Det här arbetssättet är intressant, därför ska vi under hösten titta på om det går att använda även i övriga skolor.
Kommer ni att uppfylla ert eget krav för ett år sedan om att obligatorisk simundervisning ska införas för de elever i sexan som behöver det?
– Jag hoppas det. Kommunen måste ta ett utökat ansvar för simundervisningen.
Svenska Livräddningssällskapet, SLS, har också undersökt hur många vuxna svenskar som anser att de klarar att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Två miljoner människor svarade nekande på den frågan.