Aktionen är nu slutförd. I fredags stängdes luckan i dämmet för att Rosenkällasjön ska hinna fyllas tills vårfåglarna hänger på låset om någon månad.
Elfisket drogs igång när Rosenkällasjön till stora delar hade tömts på vatten i november. Samtidigt började det regna kraftigt under en längre period och sjön fick en okalkylerad påfyllning som försvårade utfiskningen av gäddor.
Finns gäddor kvarNär elfiske inte längre kunde användas fångades gäddor i stället med ryssjor för att släppas ut i bäcken nedanför dämmet.
– Vi har inte kunnat tömma sjön på alla gäddor. Just nu kan jag inte säga hur stor andel vi fångat, men ska göra en bedömning längre fram. Rätt många gäddor har också vandrat förbi dämmet på egen hand, så fler än de vi fångat har försvunnit nedströms, säger fiskebiologen Peter Gustafsson, som haft kommunens uppdrag att genomföra gäddfisket
Även Edhagadammen, strax söder om Rosenkällasjön, tömdes på vatten i höstas och där fångades 800 gäddor.
– Där lyckades vi få bort varenda gädda. Den dammen kan därmed få en ekologisk status av temporärt vatten som svarthakedoppingar trivs i, säger han.
"Avsevärd reduktion"Trots att det fortfarande finns gäddor kvar i Rosenkällasjön säger Peter Gustafsson att gäddflytten gått bättre än vad han förväntade sig från början. Inte heller kommunekologen Anders Jörneskog är missnöjd.
– Min förhoppning och bedömning är att vi lyckats genomföra en avsevärd reduktion av gäddbeståndet, säger han.
Lyckas häcka igen?Kvittot kommer under sommaren.
– Tillräckligt många gäddor är borta om svarthakedoppingar lyckas med sina häckningar igen under flera år. En första indikation får vi i juni när vi ser hur många par som skrider till häckning, säger Anders Jörneskog.
Och i början på juli visar det sig hur många ungar som häckande svarthakedoppingar lyckas få att överleva under den första känsliga tiden.
Gynna sjöfåglarnaKommunen har haft två skäl till att ta bort gäddorna från Rosenkällasjön för att gynna fågellivet. Dels konkurrerar de med doppingar och andungar om födan, det vill säga vattenlevande småkryp. Dels är de rovdjur som även gör processen kort med sjöfågelungar.
Svarthakedopping är en hotad och sällsynt fågelart. Några svarthakedoppingar upptäckte dock snabbt Rosenkällasjön när den var nyskapad för nio år sedan. På senare år har häckningarna däremot misslyckats och förra året försökte ingen ens. De svarthakedoppingar som dök upp ifjol i området runt Tinnerö eklandskap sökte sig i stället till andra nyskapade vattenmiljöer.