– Sex av de sju kvinnor som pratade har inte klarat SFI, ändå stod de i riksdagen och talade inför publik. Det är rätt häftigt. Politikerna var chockade över den situation som beskrevs, säger Sira Jokinen Lisse, initiativtagare och verksamhetsledare på Världens mammor.
Inbjudan till riksdagen fick de i samband med projektet Prova mitt liv. Det handlade om att politiker skulle uppleva hur det är att bo ett socioekonomiskt utsatt område. En av politikerna som kom till Skäggetorp under projektet är Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Efter det bjöd hon in kvinnorna som fick en timme på sig att berätta om integrationsproblematik.
Världens mammor har 600 medlemmar. 50 av dem fick åka, varav sju fick utrymme att prata. Varje kvinna tog upp varsin del av integrationsproblematiken.
Mina Al-Furaiji, 30 år, pratade om hur hon fastnade i SFI i mer än tio år.
– Jag vill börja jobba som personlig assistent, men har man inte klarat SFI så är det svårt att få en chans.
– Det är många kvinnor som inte klarar SFI. När vi har tittat närmare på det ansåg vi att det inte beror på kvinnornas förmåga. Vi har många strukturella hinder. Ett av dem är att SFI inte är anpassat till den målgruppen. Klarar man inte kursen på en viss tid blir man avstängd i ett halvt år. Vilket gör att vi har väldigt många kvinnor som går 10-15 år på SFI, säger Sira.
Saynab Muse, 37 år, pratade om ungdomar, trygghet och att jobba förebyggande.
– Det pratas mycket om skjutningar, men det handlar om andra saker som skolan och fritidsaktiviteter. Allt hänger ihop och vi måste hjälpa barnen tidigt, säger Saynab.
Är du orolig för dina barn?
– Självklart. Det finns inga garantier för att alla tar rätt väg.
Hamdi Ali, 33 år, pratade om jobb för mammor och skolungdomar.
– För att vi ska få jobb här i Sverige finns det många hinder. Ibland kan det helt och hållet bero på den person man träffar, säger Hamdi.
Samira Alabba, 35 år och mamma till fyra barn, pratade trygghet.
– Jag kommer från Syrien och sökte trygghet i Sverige, men ändå är det inte tryggt i Skäggetorp. När det var skjutning på restaurangen i området kom mitt barn springande hem och sa ”Det är krig i Sverige, mamma”. Jag försökte förklara för honom att det inte är krig, men det är inte lätt, säger Samira.
Bredvid Samira sitter Elham Karim. Hon är 60 år och har bott i Skäggetorp i 16 år. Elham pratade inte i riksdagen, men hon har ändå något att säga. Hon känner att hon har blivit utnyttjad på arbetsmarkanden.
– Jag gjorde praktik på flera arbetsplatser i mer än sex år. Min svenska räckte när jag skulle jobba gratis, men så fort det var dags att anställa mig sa de att jag inte pratade tillräckligt bra svenska, säger hon.
Idag är Elham hemma på grund av ryggbesvär, men hon tar varje tillfälle hon kan att vara aktiv på Världens mammors lokaler i Skäggetorp.
Sira tycker att riksdagsbesöket är ett viktigt steg i förändringsarbetet.
– Vi gör skillnad varje dag. Om man ska göra en förändring är man inte stark ensam. Är man organiserad är det lättare att påverka. Det är svårt att argumentera mot proffsiga politiker, men jag tycker att det är viktigt att engagera mammorna i arbetet. Det är rätt häftigt att göra den här resan, från att aldrig ha pratat inför en publik till att komma och prata i riksdagen, säger Sira.