"Inget är så bra för samverkan som ett yttre hot"

Snacka om att hamna direkt i hetluften. Samma vecka som Louise Felldin började jobbet som Linköpings kommuns näringslivsdirektör kom pandemin som ställde allt på sin spets.

"Det var full fart direkt. Det finns inget som är så bra för samverkan som ett yttre hot", säger Louise Felldin som tillträdde som kommunens näringslivsdirektör samma vecka som coronarestriktionerna infördes.

"Det var full fart direkt. Det finns inget som är så bra för samverkan som ett yttre hot", säger Louise Felldin som tillträdde som kommunens näringslivsdirektör samma vecka som coronarestriktionerna infördes.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-09-23 06:00

Måndagen den 2 mars kom Louise Felldin till sin nya arbetsplats i Linköpings stadshus. Hennes chefer försvann direkt in i central krisledning med anledning av coronautbrottet och den planerade Introduktionskursen var bara att glömma. Hon och hennes stab med nio medarbetare fick ställa om på studs.

– Det var full fart direkt. Det finns inget som är så bra för samverkan som ett yttre hot. Det var häftigt vilken kraftsamling det blev med fullt fokus på företagens bästa. Allt annat lades åt sidan, säger Louise Felldin, som ett halvår senare hunnit bli någorlunda varm i kläderna.

undefined
Efter åtta år i Stockholm är Louise Felldin tillbaka i Östergötland och Linköping igen.

Till att börja med, vad gör en näringslivsdirektör?

– Ansvarar för kommunens del av näringslivets utveckling. Jag och min stab ska säkra att kommunen bidrar till ett företagsamt Linköping, skapa goda förutsättningar för entreprenörskap för att företag ska kunna växa och utvecklas här. Det innebär både internt och externt arbete. Att hela tiden ha dialog och goda relationer till såväl näringslivet som företagsfrämjande organisationer som exempelvis Nyföretagarcentrum, Handelskammaren och Almi.

Hur är förhållandet mellan kommun och företagare är i Linköping?

– Nu har ju jag bara jobbat sedan i mars. Men Svenskt Näringsliv har nyligen släppt en rapport som visar att generellt är näringslivsklimatet i Linköping gott. Vi står oss ganska bra jämfört med andra städer i vår storlek.

– Vi har precis fått siffror från SKR NKI Insikt, som mäter företagens upplevelse och nöjdhet med kommunens myndighetsutövning och service. Där förflyttade vi oss från NKI 71 till 74 från 2018 till 2019. Vi kunde konstatera ökad nöjdhet inom samtliga myndighetsområden men bygglov ökade mest, från 64 till 69. Vårt mål är att nå NKI 76.

Vad behöver bli bättre på för att nå dit?

– Vi behöver få upp nöjdheten hos de mindre företagen. Generellt för alla kommuner gäller att ju mindre företag – desto svårare att få höga betyg. 

undefined
I mars började Louise Felldin det nya jobbet som näringslivsdirektör i Linköpings kommun.

Hur mår Linköpings näringsliv i dessa corona-tider?

– Vi har följt företagen under hela den här perioden. Och ja, vi har branscher som har drabbats jättehårt. Men de är generellt drabbade i hela landet. Det gäller viss handel, besöks- och eventnäringen och vissa typer av utbildningsföretag samt självklart också personresebranschen. Samtidigt är besöksnäringen inte så dominerande i Linköping. Vi har en bra mix av branscher och ett starkt techkluster. Och de har klarat sig bra. Vissa till och med väldigt bra.

Vad har kommunen gjort för att mildra effekterna av pandemin?

– Vi har vidtagit en rad åtgärder. En var lunchpaket-satsningen till gymnasieelever i våras. Det var ju framför allt ett stöd till en hårt drabbad bransch, det kan vi inte sticka under stol med. Det gav effekt direkt. Många restauranger kunde hålla sin rörelse igång och behålla sin personal. Vi har också varit generösare med att öppna större uteserveringar och snabbat på handläggningen. 

– Vi gav vidare Nyföretagarcentrum extra stöd så att de kunde hjälpa inte bara nystartade företag utan även 1–3-år gamla bolag. Dessutom har vi har påskyndat våra investeringar, bland annat tidigarelade vi cykellänkar vid Ålerydsvägen och i Hjulsbro, en gång/cykelväg mellan Sjögestad och Mantorp plus ett 20-tal investeringar inom park och natur för mindre entreprenörer.

Vad är viktigast att göra nu närmast?

– Att hålla i och att inte dra ned på takten. Visit Linköping har bland annat fått i uppdrag att göra en kickstart för att få igång event- och besöksnäringen igen.

undefined
"Jag tror att cityhandeln kommer att förändras och att det blir nya typer av butiker. Viss handel kommer att slås ut och annan komma till", säger Louise Felldin.

Viss handel har som sagt tagit mycket stryk under coronakrisen. Tror du på en framtid för centrumhandeln i Linköping?

– Ja, men jag tror att det kommer att förändras och bli nya typer av butiker. Viss handel kommer att slås ut och annan komma till. Hela handeln är ju mitt i en stor omstruktureringsfas. Hur ska framtidens butiker se ut? Hur ska vi arbeta med mer och mer näthandel? Samtidigt kan inte vi som stad styra över konsumenternas beteende. Vad vi kan göra är att jobba för att innerstaden ska vara attraktiv och levande. Det gör vi via Linköpings Innersta, ett väldigt aktivt nätverk för citysamverkan.

Vilka är de viktigaste frågorna för att Linköping ska må bra i framtiden?

– Att behålla vår attraktionskraft när det gäller relevanta jobb, att det är bra att leva och bo här. Balansen i livet är jätteviktig, det kommer mer och mer. Och där är Linköping en bra stad. Du kan ha nära till jobbet och samtidigt nära till naturen. Det får du inte i Stockholm, det kan jag garantera dig. Jag har bott där i åtta år. Det är också viktigt att företagen mår bra och vill fortsätta verka här. Företag som Saab och Sectra ger ringar på vattnet och genererar nya bolag.

undefined
Osäkerheten kring Ostlänken och dess dragning genom Linköping ses av Louise Felldin som en av utmaningarna kommunen står inför.

Vad ser du som de största problemen och utmaningarna framöver?

– Osäkerheten kring Ostlänken gör det ju lite stökigt för oss förstås. Ostlänken som sådan ser jag som viktig och något positivt. Men den är en utmaning. Vi får vänta och se hur Trafikverket bedömer hur sträckningen ska gå. Det påverkar ju vårt arbete. Inte så att jag tror att företag kommer att fly härifrån men vi behöver kanske jobba med omlokalisering och då behöver vi ha planer för det.

– En annan utmaning är att Linköping växer hela tiden. Då gäller det att tillhandahålla bostäder åt alla. Vi har byggt massor med bostäder de senaste åren och det har inneburit att när vi får etableringsförfrågningar så har vi inte så mycket mark att erbjuda. Därför kommer kommunen att arbeta för att köpa in mer mark.

Är det så viktigt att växa då?

– Vi gör det nog ändå, oavsett om vi tycker att det är viktigt eller inte. Vi ser den trenden. Inflyttningen ökar, inpendlingen ökar och vi ser tydligt och klart att Linköping är en viktig tillväxtmotor för hela Östergötland. Och tänker vi då på demografiutvecklingen – vi får allt fler äldre – så är det nog väldigt bra att det kommer in skattekraft så att vi kan fortsätta upprätthålla en hög kvalitet på äldrevård och omsorg. Så ja, jag tror det är viktigt att växa.

undefined
"Ebbepark tror jag är framtiden. Ambitionerna och visionerna finns", säger Linköpings kommuns näringslivsdirektör Louise Felldin.

Är det något mer jag borde ha frågat om?

– Jag vill lyfta Ebbepark. Där växer en helt ny stadsdel upp. Hela Ebbepark har som vision att bli en testbädd för utveckling av hållbara lösningar i samarbete mellan näringsliv, det offentliga och forskning. Det tror jag är framtiden. Visionerna och ambitionerna finns. Tänk om vi kan få allt på plats, då blir vi riktigt attraktiva. Jag kommer i alla fall att stötta det till hundra procent, säger Louise Felldin.

Louise Felldin

Aktuell som: Ny näringslivsdirektör i Linköpings kommun.

Bor: I Norrköping.

Bakgrund: Uppvuxen på västkusten men har tidigare jobbat i Östergötland, bland annat på Universitetet och som och som vd för Markus reklambyrå. Kommer närmast från en tjänst som kommunikationsdirektör på RISE, Sveriges Forskningsinstitut, i Kista. 
"Där jobbade jag mycket med samhällsfrågor och städers hållbara utveckling. Därför var det roligt att komma till en progressiv kommun som vill mycket inom det området."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!