"Arbetsvillkoren är för dåliga"

Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet. På US i Linköping har bristen mer än en gång angetts som orsak till att vårdplatser stängts och att patientsäkerheten riskeras.

Mediciner. En av distriktsköterskans uppgifter är att se till att patienterna får rätt medicin. I sovrummet finns ett medicinskåp.

Mediciner. En av distriktsköterskans uppgifter är att se till att patienterna får rätt medicin. I sovrummet finns ett medicinskåp.

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2015-07-21 06:45

– Sjuksköterskorna finns men de tar inte jobben, säger Sofie Spångberg, en av tre sköterskor som berättar om sina arbetsvillkor och hur de tror att bristen kan avhjälpas.


LÄS ÄVEN: "Vi får för lite återhämtning"


För Sofie är hemsjukvården den arena där hon tycker att hon kan fullgöra sitt jobb som sjuksköterska fullt ut. Sjuksköterskans jobb är i sin kärna att se till att patienten mår så bra den bara kan och de flesta mår bäst hemma. Därför har hon valt att gå från en landstingsanställning till att bli kommunanställd.

– På sjukhusen hamnar patienten i underläge. Hemma kan de föra sin talan och vården sker mera på deras villkor. Man ser så mycket, inte bara hur patienten mår utan också hur allt omkring fungerar, säger hon, säger Sofie.

Jobbar på verandan

Strax norr om Ulrika bor Hans och Marianne Lilja. Solen lyser mot de faluröda byggnaderna på gården där Hans och Marianne bott i 50 år. Hans behöver träffa en sjuksköterska minst en gång i veckan. Det är skönt att bo hemma och hälsan tillåter honom inte att ta sig till vårdcentralen så ofta.

På den vita verandan till det stora boningshuset händer det allt som oftast att Sofie tar prover och mäter blodtryck.

– Det har hänt att jag behandlat en patient under ett blommande äppelträd, säger hon.


LÄS ÄVEN: "Tär på kroppen att jobba så"


Hon har jobbat inom vården sedan hon var 20. Först inom äldreomsorgen, sedan i många år inom den landstingsanknutna hemsjukvården och innan hemsjukvårdsreformen genomfördes 2014, på Kärna vårdcentral.

"För dåliga villkor"

För ett drygt år sedan genomfördes reformen som gav kommunerna ansvar för all hemsjukvård. Sofie fick välja om hon ville stanna kvar på vårdcentralen där arbetsuppgifterna varierade från telefonrådgivning, mottagning och hemsjukvård eller byta arbetsgivare från regionen till kommunen och bara jobba med hemsjukvård.

– Jag ville absolut ha kvar hemsjukvården, men jag kan sakna variationen av arbetsuppgifter, berättar hon.

Hur tycker du att sjusköterskebristen ska lösas?

– Jag tror inte det är brist, de tar bara inte jobben. Det är för dåliga arbetsvillkor. Erbjud skäliga scheman och skäliga löner och en arbetsmiljö där sjuksköterskan kan göra det jobb han eller hon är utbildad för. Som det är idag på många arbetsplatser, så mår mina kollegor inte bra.

Sofie Spångberg

Yrke: Distriktssköterska

Ålder: 57

År i yrket: 15

Arbetsgivare: Linköpings kommun

Arbetsplats: Kärna, Ulrika, Nykil och Vikingstad

Arbetstider: Jobbar dagtid och var sjätte helg samt två kvällar på en sex veckors period

Lön: några tusen kronor över medellönen för sjuksköterskor i Östergötland

Lång väg till att bli sjuksköterska

Tre års heltidsstudier vid högskola eller universitet (180 hp)

Specialistsjuksköterskan har studerat ytterligare ett till två år på heltid.

Medellönen i Östergötland är cirka 30 000 kr/månad, en högskoleingenjör med lika lång utbildning tjänar cirka 36 000 kr/månad i offentlig sektor.

Allt fler väljer att bli hyrsköterskor

Bemanningsföretagen betalar bättre och dess personal fyller bristen på sjuksköterskor på sjukhus och vårdcentraler. Region Östergötlands kostnad för bemmaningssjuksköterskor har tredubblats det första kvartalet 2015 jämfört med 2014, från 4 miljoner till 12 miljoner.

Vart tar sjuksköterskorna vägen?

Det utexamineras lite drygt 4000 sjuksköterskor varje år, det borde enligt Universitetskanslerämbetet täcka behovet. Först efter 2025 behövs fler än de som utbildas.

Ändå saknas de redan idag på sjukhus, vårdcentraler och inom äldreomsorgen. Vart tar de vägen?

Några orsaker som nämns i debatten:

De gör fel saker, en del uppgifter borde utföras av andra personalkategorier.

De söker jobb utomlands (cirka 1300 stycken söker årligen norsk legitimation.)

De lämnar vården på grund av dåliga arbetsvillkor och låga löner.

På Mälardalens högskola pågår forskning om vart sjuksköterskorna tar vägen efter att de utexaminerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om