Antikexperten vill vila i lejonpannan

Gröna alternativ finns det gott om. Antikvitetsexperten och chefredaktören Peder Lamm bär på ett av det mer ovanliga – han vill donera sin kropp till Tekniska verken i Linköping. "Det är Sveriges finaste värmeverk", säger han.

6 december 2018 06:00

Enkäter bjuder sällan på oväntade svar – men ibland händer det! När Peder Lamm deltog i Hänt i veckans kändispanel fick han frågan: "Vad ska stå på din gravsten?" Hans svar? "Jag ska inte ha en jäkla gravsten! Jag ska skänka min kropp till Tekniska verken i Linköping." Flera frågetecken uppstod. Men här kommer förtydligandet:

­– Jag är inte speciellt religiöst lagd eller särskilt romantiserande kring döden. Jag tycker att gravstenar är onödigt och inget för mig. Jag behöver inte ta så allvarligt på det hela och vad är bättre än att bli fjärrvärme? frågar sig Lamm.

Varför just i Linköping?

– Jag har alltid tänkt när jag åkt förbi på E4:an att så där ska ett värmeverk se ut, det är så jävla snygg arkitektur. Det är fulsnyggt liksom. Sveriges finaste värmevärk. Du vet när man var grabb och funderade på hur en fabrik såg ut – så ser värmeverket i Linköping ut. Med alla rör och skorstenar, det ser spännande ut helt enkelt.

Tekniska verkens Facebooksida var inte sen med att uppmärksamma det oanade svaret från tv-profilen som bland annat synts i På spåret och i en rad olika program med antiktema.

– Det var lite överraskande och festligt att bli omnämnda, men frågeställningen som sådan ska man se mer på seriöst på, säger Klas Gustafsson som är vice VD på Tekniska verken.

I kommentarsfälten skriver flera användare att de också kan tänka sig att donera sina kvarlevor för att bidra till klimatsmart uppvärmning.

– Jag ser det som att många är intresserade av att vi ska använda våra resurser så effektivt så möjligt. Även till den gränsen att ens kvarlevor också borde komma till nytta på något sätt.

Men där stoppar juridiken både Peder och hans likasinnade. Däremot finns det krematorier som utnyttjar restvärmen som uppstår i kremeringsprocessen. Men att donera hela sin avlidna kropp till ett värmeverk är Sverige långt ifrån moget för, menar Gustafsson.

– Rent praktiskt kan allt organiskt material användas som biogas. Det är inte särskilt komplicerat, det är mer de etiska aspekterna det handlar om.

Skulle du själv kunna tänka dig att donera din kropp?

– Ja, faktiskt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Johansson

Ämnen du kan följa