Ägg finansierar Edvins LiU-studier

"Det vore bra att slippa ta studielån. Jag har en bil, en kompis har ett hönseri." Tänkte Edvin Johansson och började leverera ägg från lokala hönserier till äggälskande Linköpingsbor.

5 februari 2018 07:00

Edvin Johansson är bara 20 år men tycks vara född med matjord i fickorna, en entreprenörssjäl ut i fingerspetsarna. Därtill teknisk. Själv tycker han inte att äggidén är så märkvärdig.

– Jag har ju en bil, kompisen har ett hönseri, många vill ha frigående och ekologiska ägg . . . varför inte börja leverera dem direkt hem till människor? Det är ju mer miljövänligt att jag åker runt med äggen än att alla mina kunder ska ta sina egna bilar till de äggbodar som finns.

– Mina ägg är billigare än stormarknadernas ekoägg, men givetvis lite dyrare än om man själv handlar dem direkt på hönseriet.

Edvin drog igång Ägghem förra våren och fick börja med att fixa ett äggpackeri hos pappa i Östra Harg, ett krav från Livsmedelsverket för den som ska sälja ägg vidare.

– Packeriet godkändes och jag kunde dra igång. Jag köper äggen från två olika hönserier, Luestad och Åhs, kör dem till packeriet där jag lyser, stämplar och paketerar dem. Sedan direkt ut till kunden. Vill man ha färskare ägg än så får man köpa själva hönan.

Ljungsbro fick bli pilotprojekt och testområde. Logistik, betalningsrutiner och mycket annat behövde testas och finjusteras.

Snart var Edvin mogen att utöka sina tjänster.

– Jag delade ut 25 000 flygblad runt om i stan och nu har jag 250 kunder i Linköping. I snitt kör jag ut 2 200 ägg i veckan, onsdagar och torsdagar.

I nuläget lägger Edvin cirka åtta timmar i veckan på Ägghem och kundtillströmningen ser inte ut att avta. I så fall får Edvin ta hjälp.

Affärsidén är enkel: Kunden swishar pengar till Edvin och anger adress och antal eko eller frigående ägg man önskar köpa. Edvin skickar ett bekräftelse-sms och anger leveranstid.

– Jag levererar dem till dörren. Det går lika bra att sms:a mig och sedan betala kontant vid leverans. Jag har försökt att göra verksamheten så enkel som möjligt.

Vill man prenumerera på ägg går det också bra.

– Ja visst. Då kommer jag med kontinuerliga leveranser efter kundens önskemål. Man kan pausa prenumerationen när man vill, med ett sms. Betalning sker månadsvis mot faktura.

Inom kort blir äggleveranserna ännu mer miljövänliga. Efter att ha konverterat vanliga cyklar till elcyklar är Edvin nu igång med ett jätteprojekt.

– Jag har övat mig på cyklar. De batterier jag byggde till dem blev dubbelt så kraftfulla som dem handeln erbjuder, utan att vara större. Men nu konverterar jag min BMW från bensinmotor till el. Jag har lyft ut hela motorn och ska ersätta den med ett kraftfullt batteri.

Edvin köper materialet från Kina och bygger samman litiumbatterier.

– I cyklarna använde jag använt 52 småbatterier, i bilen blir det 6 000 stycken som jag bygger samman. Det ska räcka till två timmars körning.

I framtiden vill Edvin driva egna, gärna stora, företag där teknik kombineras med hållbarhet.

– Jag tror att robotar får allt stort inflytande i människors liv framöver. Kanske som kirurger, som hjälpredor inom äldreomsorgen, det finns så många områden. Allt handlar om mjukvaran och det är själva programmeringen som intresserar mig.

Men han har också siktet inställt på matproduktion.

– Urban farming, stadsodling, intresserar mig. Alltså att börja odla mer på höjden, inne i stadskärnorna, som planeras i Plantagon i Linköping.

Och eftersom Moder Jord mår som hon gör, finns ytterligare ett område som det brådskar att utveckla.

– Ja. Vi måste hitta substitut till kött.

Nu ska jag bli vän med Edvin på Facebook. Den här killen vill jag hålla koll på.

Edvin Johansson

Ålder: 20 år.

Bor: Hos mamma i Ekängen och hos pappa i Östra Harg.

Gör: Läser andra året på civilingenjörsprogrammet, industriell ekonomi, på LiU och driver företaget Ägghem.

Om ägg: Har man väl vant sig vid färska ägg som verkligen smakar något går det inte att gå tillbaka till industriägg.

Bästa äggrätt: Kokt med kaviar. Lägg äggen i kallt vatten och ta tid, fyra minuter från att det börjar koka. Stelnad vita, men krämig gula.

På fritiden: Bygger om saker. Vanliga cyklar till elcyklar, bensindrivna bilar till elbilar.

Kontakt:Ägghem.se och sidan Ägghem på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning

Ämnen du kan följa