Advokat överklagar filmsatsning

Det är ju inte precis självklart att Linköpings kommun ska lägga nästan fyra miljoner kronor av skattebetalarnas pengar på en film. Advokat Gustav Sandberg har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

13 maj 2017 19:30

– Jag blir irriterad över att man så lättvindigt gör av med så mycket av skattebetalarnas pengar, säger han.

Det handlar om tv-serieprojektet som bygger på den Linköpingsfödde deckarförfattaren Mons Kallentofts böcker. Kommunstyrelsen har beslutat att "kommunkoncernen" ska skjuta till pengar till filmprojektet, alltså Visit Linköping & Co, Stångåstaden AB och Tekniska verken AB. Privata finansiärer ska satsa lika mycket.

– Att spela in en kriminalfilm är inte kommunens sak, säger Gustav Sandberg.

I sitt överklagande skriver han att det inte, såvitt känt, finns någon befintlig kommunal verksamhet som anknyter till filminspelning. Dessutom bedriver Unlimited Stories AB sin verksamhet i vinstsyfte.

Gustav Sandberg jobbar på advokatfirman Glimstedt, men det här överklagandet har han skrivit som privatperson.

– Jag bor i Ekängen, förklarar han. I tio års tid har vi kämpat för att få en fotbollsplan dit. Det går inte. Det finns inte pengar, skyller man på, eller så är det är på gång, men inte precis nu. Snart flyttar våra barn hemifrån.

– Och så ser jag att ett filmbolag i Stockholm får pengar utan vidare. Det sticker i ögonen.

Linköpings kommun påstår att den satsar på ungdomar och att idrott är viktigt.

– Bara ord. Det händer ingenting.

Gustav Sandberg understryker att han inte har något emot filmen som sådan. Han gillar film.

– Det handlar inte om det. Det handlar om att Linköpings kommun inte ska spekulera fyra miljoner av skattebetalarnas pengar i ett filmprojekt med okänd utgång. Bygg en fotbollsplan i stället, så vet vi att pengarna kommer kommuninvånarna till gagn.

Hur stora chanser bedömer du att du har att få rätt?

– Jag har goda chanser. Jag jobbar i och för sig inte med den här typen av frågor, men jag vet att en kommun får ge stöd till enskilda näringsidkare bara om det finns synnerliga skäl. Det är högst tveksamt här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa