Alla strandtomter längs Stångån i Linköping, från Landeryd till Roxen, har granskats. Mellan 120 och 130 fastighetsägare har fått någon form av anmärkning.
– I de flesta fall handlar det om bryggor som byggts olovligen. Det kan också vara uteplatser, växthus, häckar och annat, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Med några få undantag är det kommunen eller Tekniska verken som äger strandtomterna. Huvuddelen är planlagd som allmän platsmark.
– Det betyder att alla människor ska ha tillträde till stranden. Det är inte tillåtet att använda kommunens mark som sin egen tomt och att hindra allmänhetens tillträde till stränderna, säger Gunnar Gustafsson.
Reglerna är lite olika beroende på var vid ån man bor. Strandskyddslagen tillkom 1975 och gäller dem som bor i ett område med en detaljplan som är nyare än så – eller i ett område som saknar detaljplan.
– I 27 fall anser vi att det handlar om brott mot strandskyddslagen och då är vi skyldiga att lämna över till åklagare. Det gjorde vi nu i veckan, berättar Gunnar Gustafsson.
Men även bryggor och anläggningar som inte bryter mot strandskyddslagen kan behöva avlägsnas.
– Vi kommer att kontakta de fastighetsägarna. De hanteras enligt plan- och bygglagen, eftersom de inte har bygglov, eller så agerar kommunen som markägare, säger Gustafsson..
Det kan räcka med att fastighetsägaren klippt gräset ända ner till vattnet och planterat lite buskar för att kommunen ska kräva åtgärder.
Varför anser ni att det är så viktigt att få bort bryggor och häckar vid Stångån?
– Vårt syfte med det här är att allmänheten ska få tillgång till Stångåns stränder. Det ska gå att ta en hundpromenad längs ån utan problem. Om det ser ut som en privat tomt är det många som tvekar och inte vågar passera, säger Gunnar Gustafsson.
Gustafsson räknar med att fler strandlinjer i kommunen kommer att kontrolleras framöver.
– Men vi ville börja här inne i Linköping. Här finns det en stor allmänhet och inga andra stränder att välja på.