Hittills har barn till föräldrar som är föräldralediga med syskon, eller arbetssökande, haft rätt till förskola 15 timmar varje vecka. Det gynnar barnen att umgås med andra barn och att få del av förskolans pedagogiska aktiviteter. Nu beslutar barn- och ungdomsnämnden att höja taket till 20 timmar per vecka.
– Fyra timmar ger ett bra utrymme för personalen att göra bra saker med barnen, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Under tiden som förslaget utretts på tjänstemannanivå har det fått kritik, bland annat från Lärarförbundet som organiserar förskollärare. Personalen på Linköpings förskolor är redan hårt pressad av stora barngrupper och brist på personal och vikarier, enligt förbundets lokala ordförande Sandra Wahlström. Kommunen borde vänta med att införa 20 timmar tills det finns pengar till mer personal, anser Wahlström.
Kommunen har provat 20-timmarsvistelse i ett projekt i Berga och Skäggetorp.
– Det har varit lyckat och därför vill vi nu införa det överallt, säger Jakob Björneke.
Kommunen bestämmer nu att föräldrar som vill använda 20 timmar i förskolan ska lämna sitt barn fyra timmar varje dag, inte i längre pass fördelade på några dagar i veckan som vissa förskolor tidigare lagt upp det.
– Vi har sett att det är bra att alla barn är i gruppen alla dagar, säger Björneke.
Han tror att beslutet kommer att göra det lättare att rekrytera förskollärare till Linköpings kommun.
– Vi visar att det pedagogiska arbetet enligt förskolans läroplan är viktigt här, säger Björneke.