18 döms i stor bedrägerihärva

18 personer dömdes på fredagen för inblandning i en stor bedrägerihärva där äldre personer lurats på stora belopp. Tre av de inblandade döms till fängelse.

17 maj 2019 15:16

I början av maj förra året blev en 80-årig kvinna uppringd och avlurad närmare 180 000 kronor. Två män pekades av åklagaren ut som huvudmän medan sju andra personer ska ha lånat ut sina konton för att göra brottsligheten möjlig.

I slutet av augusti råkade en 83-årig man illa ut. Han blev uppringd och avlurad drygt 550 000 kronor. En man utpekas som huvudman och ska ha tagit hjälp av sju andra personer, som enligt åklagaren lånade ut sina konton.

De utpekade huvudmännen åtalades i första hand för grova bedrägerier eller försök till samma brott. Personerna – i de flesta fall är tämligen unga personer –  som misstänks ha lånat ut sina konton åtalades i första hand för penningtvättsbrott.

Linköpings tingsrätt fällde på fredagen 18 personer för inblandning i brottsligheten. Tre av de åtalade döms till fängelse. En 23-årig man döms för försök till grovt bedrägeri vid tre tillfällen till fängelse i nio månader. En 27-årig man döms för medhjälp till samma brott i tre fall till fängelse i fem månader. En 24-årig man döms till fängelse i fyra månader för penningtvättsbrott. De övriga slipper fängelse.

Kammaråklagare Helene Gestrin, som lett förundersökningen, är nöjd med domen:

– Vi har bara hunnit titta översiktligt på domen men ser att tingsrätten dömer i stort på det sätt som vi yrkat och är nöjda med det, säger Gestrin och fortsätter:

–  Man kan särskilt se att man tar en stor risk om man lånar ut sitt konto till någon och tar ut pengar eftersom man kan blir dömd för penningtvättsbrott. I övrigt behöver vi mer tid innan vi kan kommentera domen närmare.

Polisen har under lång tid varnat för denna typ av telefonbedrägeri som kallas för vishing. Bedragarna ringer upp framför allt äldre människor och utger sig för att ringa från en bank eller en telefonoperatör. Bedragarna, som ofta låter förtroendeingivande, försöker att förmå personerna som blir uppringda att godkänna ett nytt mobilt bank-id. På så sätt kan bedragarna ta kontroll över konton. Polisen i Linköping har under flera månaders tid utrett flera härvor där äldre har blivit lurade på pengar.

Polisen uppmanar allmänheten att aldrig lämna ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon som ringer. Man bör också undvika att använda bankdosa eller bank-id på uppmaning från någon som ringer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa