100-årig förening firas med utställning

För 100 år sedan hade Linköpings bibliotek ont om pengar. Då startades samfundet Linköpings stiftsbiblioteks vänner, och nu har 100-årsdagen firats.

18 november 2018 15:34

Den 6 november 1918 var starten för vad som skulle komma att bli en av Sveriges äldsta vänföreningar. Grevinnan Alice Trolle kallade till möte på slottet, med syfte att bilda en förening som kunde stötta Linköpings stadsbibliotek. Hundra år senare är föreningen stark.

– Samfundet kom till när biblioteket hade ont om pengar, säger Mathias von Wachenfeldt, kassör i samfundet.

I dag ser situationen för biblioteket annorlunda ut. Ekonomin är bättre och behovet av finansiellt stöd mindre. Men det gör inte samfundet oviktigt.

– Vårt huvudsyfte är att sprida kännedom om bibliotekets äldre samlingar, säger Mathias von Wachenfeldt.

För många är biblioteket en plats att låna en bra deckare, ta med barnen på sagostund eller låna kurslitteratur. Men Linköpings bibliotek är även fullt av handskrifter och äldre böcker.

– Bibliotekets samlingar är skatter, säger Mathias.

Samfundet sprider kännedom om samlingarna genom föredrag och utställningar, och genom skriftserien bibliotekets handlingar.

– Det är viktigt att uppmärksamma det förflutnas närvaro i det nutida och där har biblioteken en central roll, säger Christer Knuthammar, ordförande i samfundet.

I samband med 100-årsdagen 6 november har en jubileumsbok släppts: ”Här ifrån skilda håll en skatt är samlad”. Förutom boken, som samfundet ser som en födelsedagspresent till sig själv, har en utställning om bibliotekets vänner att invigts på biblioteket, som går att besöka under hösten och våren. Och så har samfundet själva firat födelsedagen där allt började, på slottet.

– Där ska medlemmar och gäster mingla och inta föda i trevliga former, säger Christer Knuthammar.

– Sedan tar vi nya tag för de kommande 100 åren, säger Mathias von Wachenfeldt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa