1 500 invaderar universitetet

På Kristi Himmelsfärd drar spelkonventet LinCon igång på LiU. Brädspelsansvarige Adam Kundurakis räknar med cirka 1 500 besökare, långa dagar och en hel massa spelande.

24 maj 2017 11:30

Det låter nostalgiskt när Adam rasslar fram spelpjäserna på köksbordet. Han berättar att han, som de flesta, började tycka om brädspel i tidig ålder. Sen kom ett uppehåll på några år innan intresset brann till igen.

–  Vi köpte ett brädspel åt en kompis för typ tio år sen, Puerto Rico hette det. Det var så himla roligt. Jag blev fast igen, så när jag kom hem sökte jag upp fler spel, berättar Adam.

Fler spel blev det. I dag har han ett 30-tal brädspel hemma. Några på hyllor, några i skåp och andra i IKEA-kassar. Det finns dock de som har betydligt fler.

– Jag vet vissa som inte får plats med alla spel hemma, de har över 100 stycken, helt proppfullt på hyllorna.

Vilka är dina favoritspel?

– Genren heter eurogames och är mer konstruktiva. Det här framför mig, Ticket To Ride, är ett sånt spel. Här ska man koppla samman järnvägar före motståndarna. Sen finns Carcassone och Settlers of Catan som är väldigt populära. Men jag äger inte Catan, jag har så många spel ändå.

För dem som har mer än vad som behövs, eller får plats med, anordnar LinCon en auktion där människor kan lämna in sina gamla eller nya spel. När alla spel är inlämnade får man buda på varandras. Annars kan du nöja sig att spela med andra.

– Du går runt och kollar lite på vad andra spelar. Ser det kul ut, så frågar man "Får jag sitta med och spela?". Allt som oftast får man det.

För dem som inte är vana brädspelare finns det möjlighet att lära sig. Många är väldigt glada i att lära ut de spelen man tycker om, och det är många som tycker om brädspel nu för tiden.

– Brädspelsbranschen har vuxit enormt de senaste åren. Jag tror det beror på att det finns så mycket variation i nya spel, det finns något för alla. Ändå har vissa människor nästan bestämt sig för att de inte tycker om brädspel – men det är för att de inte tycker om Monopol eller Trivial Pursuit. Det är dock en jättedålig representation av vad spel är, Monopol är över hundra år gammalt.

För alla andra som inte tycker om Monopol, eller ens brädspel, finns annat att välja på. Där finns lajvspel och rollspel, figurspel och kortspel. Hela LinCon-konventet kastar igång tärningarna klockan 10 på Kristi Himmelsfärd och håller öppet till söndag, dag som natt. LinCon är beläget vid Campus Valla, C-huset. Man behöver inte vara student eller medlem i något spelsällskap.

– Alla är välkomna! Man får till och med gå dit och titta utan att betala, avslutar Adam Kundurakis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Palmqvist

Ämnen du kan följa