Så som Sören Pettersson sköter sina fastigheter, är det bra för hyresgästerna att Hyresgästföreningen förhandlar åt dem mot värden. Så har organisationen tidigare argumenterat.
Sören Pettersson sa upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen – men rätten tvingar honom nu att fortsätta samarbetet.
– Tillräckligt många av hyresgästerna i de berörda fastigheterna vill att Hyresgästföreningen ska fortsätta företräda dem i förhandlingar mot värden. Och då säger lagen att hyresgästerna får som de vill, säger hyresrådet Christer Grönevall.
Direkt med hyresgästen
Förhandlingen hölls i hyresnämnden fredagen 21 september. Fastighetsägare Sören Pettersson, hyresvärd för 240 hushåll i Linköpings innerstad, sa för en tid sedan upp avtalet – den så kallade förhandlingsordningen – med Hyresgästföreningen. Detta skulle ge honom rätt att förhandla alla hyreshöjningar och andra förändringar i hyresvillkoren som han vill göra direkt med varje hyresgäst, i stället för att Hyresgästföreningen för deras talan.
Vill ha förhandlingshjälp
Hyresgästföreningen genomförde då en enkät bland de som hyr hos Sören Pettersson. Svarsfrekvensen var låg, 35 procent, men samtliga svarande meddelade att de inte vill förhandla direkt med sin hyresvärd. Då vände sig organisationen till hyresnämnden för att få rätten att tvinga honom till förhandling.
– Vi vill ha kvar förhandlingsordningen med Pettersson för vi har fått många synpunkter från medlemmarna på hans sätt att förvalta sina fastigheter, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Det är femte gången sedan 2007 som hyresvärden Sören Pettersson dras inför hyresnämnden.
Till Corren säger Sören Pettersson att de tidigare fallen har gällt ”kosmetiska saker, inga allvarliga grejer” som klagomål på gräsklippning och skötsel av bärbuskar i trädgårdar.
Läckor, sprickor, skador
När Corren granskar dokument från tidigare förhandlingar i hyresnämnden står det klart att ett stort antal hyresgäster har riktat omfattande klagomål mot sin värd.
Därför gjorde Hyresgästföreningen en inventering av Petterssons fastigheter vintern 2010–2011. Sammanställningen i februari 2011 redovisar brister i 15 av fastigheterna:
- som hål i väggar under fönster
- sprickor i handfat på toalett
- avsaknad av brandvarnare, läckande handfat
- läckande avloppsrör under diskbänk
- toalett där spolning inte fungerar
- balkongdörrar som inte håller ihop
- ett sovrum där det snöar in
- avlopp som stinker
- smutsiga tvättstugor med trasiga maskiner
- fuktskadade fönster
- en hyresgäst som inte har något hyreskontrakt
- löst hängande elkablar och öppna strömförande kontakter
- balkonger där golven faller sönder och renovering utlovats 2006 men inte utförts.
Hyresgästers egna inlagor beskriver fuktskadade väggar där hängrännor inte fungerat, trasiga brevinkast och ”mögel som jäser vid socklarna” i trapphus.
För gästernas bästa
Hyresgästföreningen har tidigare argumenterat inför hyresnämnden att Sören Pettersson bör ha förhandlingsordning med organisationen för hyresgästernas bästa.
– Det argumentet har nämnden inte tyckt varit tillräckligt, säger Ylva Bohlin Lövgren, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.
Resultatet av enkätundersökningen bland hyresgästerna väger så pass tungt enligt hyresnämnden att rätten nu tvingar Sören Pettersson att fortsätta samarbetet med Hyresgästföreningen.