Graflunds - en liten del av ett stort bolag

Dina hyrespengar till Graflunds hamnar i norska fickor. I toppen av den komplicerade ägarkedjan finns ett norsk holdingbolag.

Graflunds Ryd

Graflunds Ryd

Foto: Peter Jigerstrom

LINKÖPING/ VI SYNAR HYRESVÄRDAR2013-01-31 06:28

Att reda ut ägarförhållanden i Graflunds tar sin tid. Bolaget, som startade som ett familjeföretag 1950, ägs numera av flera stora bolag.

Så här ser det ut:

  • I Linköping finns Ostbrickan AB, som äger fastigheterna Ostbrickan och Gulsparven. De ligger i Ryd och Nygård, och byggdes 1967 och 1968. Bolaget ägdes fram till 2005 av Stångåstaden, som då sålde till Hyresbostäder AB.
  • Graflunds ägs också av Hyresbostäder AB, och förvaltar de 1 428 lägenheterna som ägs av Ostbrickan i Linköping.
  • Hyresbostäder AB ägs in sin tur av det norska holdingbolaget Boligutleie Holding II ASA.

Relativt liten vinst

Holdingbolag har ingen verksamhet, utan äger bara aktier i andra bolag. Frågan är vilka krav på avkastning dessa ägarbolag ställer på Graflunds och Ostbrickan, och hur det påverkar bolagens ekonomi.

Graflunds gjorde år 2011 en vinst på 1,8 miljoner kronor, vilket är förhållandevis lite om man jämför med andra bolag som förvaltar fastigheter i Linköping. Samtidigt hade bolaget en omsättning på 167 miljoner kronor.

Uppdatering:

Fastighets AB Ostbrickan, som äger fastigheterna som Graflunds förvaltar i Linköping, hade enligt årsredovisningen 2011 en omsättning på 93,8 miljoner kronor (avrundat). Det var alltså så mycket pengar bolaget fick in via hyrorna. Vinsten före finansiella poster och skatt är 19,9 miljoner kronor (avrundat).

Bolaget hade under 2011 driftskostnader på 35,9 miljoner kronor, och lade 20 miljoner kronor på underhåll.  Under 2011 renoverade Graflunds badrum i fastigheterna.

Corren har frågor om hur vinst, omsättning och avkastningkrav påverkar Graflunds ekonomi och i förlängningen underhållet av lägenheterna.

– Det här är utanför mitt kompetensområde. Jag ska be vår VD ringa dig, säger företagets informationschef Anitha Wretling. Corren kommer att återkomma med mer information så fort vi har fått prata med företagets VD.

Ni är ju en stor värd, ni har huvudkontor i Eskilstuna och ägs av ett bolag från ett annat land. En stor skillnad mot att vara en lokal hyresvärd som finns på orten och kanske har funnits där i generationer. Hur går det att ta ansvar för problem som dyker upp på de olika orterna?

– Vi känner lika stort ansvar för alla fastigheter på alla orter, och vi har närvaro på alla orter. Vi försöker hela tiden hitta nya sätt att hitta dialog med våra hyresgäster, säger Anitha Wretling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!