Följ grävet: www.corren.se/visynarhyresvardar/
Om du har problem med din lägenhet och du tycker att värden inte lyssnar på dig, kan du deponera en del av din hyra hos länsstyrelsen. Till exempel om du har en möglig lägenhet och värden inte vill sanera den.
Kostar pengar. Att deponera hyran är lätt. Det enda som krävs är att du fyller i en blankett hos länsstyrelsen. Däremot kostar det pengar. För att få deponera hyran måste du betala en säkerhet på minst 2 000 kronor. Och om du senare förlorar tvisten med din hyresvärd kan du också förlora panten.
25 fall om året
Ta inte hela. Länsstyrelsen i Östergötland har fått in ungefär 25 fall av deponerade hyror om året sedan 2007. Och då handlar det inte om hela hyror, utan om del av hyran.
- Vi rekommenderar dem som hör av sig att inte deponera hela hyran, för då finns risken att man kan bli avhyst, förklarar Marie Gustafsson Ekström, handläggare på länsstyrelsens rättsenhet. Hyresvärden kan gå till tingsrätten.
Räkna rätt!
Ta hjälp. Helst ska hyresgästen också ta hjälp av en jurist eller av hyresgästföreningen med att räkna ut hur stort belopp av hyran som ska deponeras. Det kan bli problem om man deponerar för mycket, eller om man klagar på något som inte ryms inom lagstiftningen.
- Om hyresgästen deponerar hela hyran och om felet rör sig om en småsak så kan hyresvärden rikta en förverkandeuppsägning mot hyresgästen, säger hyresrådet Christer Grönevall på Hyresnämnden i Linköping.
I genomsnitt brukar deponerade hyror ligga hos länsstyrelsen i ett år innan hyresvärden och hyresgästen kommer överens.
- Men jag har fall i byrålådan som har legat där i tio år, säger Marie Gustafsson Ekström.
Följ grävet: www.corren.se/visynarhyresvardar/