Därför skickades knivmannen hem redan efter några dagar på psykiatriska kliniken, trots att lagen han tvångsvårdas enligt tillåter att personer hålls längre i förvar.
I gårdagens artikel uttryckte Lars Naimell, överläkare på psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset, förvåning över att inte åklagaren häktade mannen som på Luciadagen sparkade ned en för honom okänd kvinna och hotade henne med kniv. Mannen hade då sannolikt fått tvångsvård enligt lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV)och hållits i förvar under häktningsperioden
Mannen togs nu i stället om hand på psykkliniken enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Lagen tillåter att vården håller en person i förvar i 28 dagar utan prövning, men den aktuelle mannen släpptes ut redan efter några dagar.
Som Corren berättade i går har brottsoffret reagerat starkt på att mannen gick lös på stan så snart efter det råa överfallet. Mannen är fortfarande intagen för tvångsvård enligt LPT men hempermitterad, vilket innebär att han bor hemma och får vistas fritt. Enda kravet är att han kommer regelbundet till sjukhuset och tar sina mediciner.
Enligt Lars Naimell är den genomsnittliga vårdtiden på kliniken en vecka till fjorton dagar för patienter som vårdas enligt LPT. Därefter skrivs de ut, alternativt blir permitterade till hemmet.
Varför blev tiden som mannen fick stanna på psyk kortare än normalt?
-- Vi varken ska eller får ta hänsyn till vad patienten gjort, säger Lars Naimell som betonar att LPT är en ren sjukvårdslag.
Enbart medicinska skäl bestämmer antalet dagar (inom ramen för vad som är tillåtet) som den som vårdas enligt LPT ska stanna på sjukhuset. I den aktuelle mannens fall bedömde ansvarig läkare att det inte fanns fog för slutenvård längre, säger Lars Naimell.
Det berodde alltså inte på platsbrist?
-- Definitivt inte. Vi har haft tomplatser här sedan mitten av december, säger Lars Naimell.