Dyraste blöjorna bäst i test

De dyraste blöjorna är också den bästa. Men kvalitetsskillnaden är inte speciellt stor mellan de bästa och betydligt billigare märken.

Barnskötare Mia Thörning på dagiset Gläntan i Lambohov byter blöjor på Miriam, 2 år. — Jag anser att Libero är den bästa blöjan. Den är mjuk och skön för barnet, säger hon. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Barnskötare Mia Thörning på dagiset Gläntan i Lambohov byter blöjor på Miriam, 2 år. — Jag anser att Libero är den bästa blöjan. Den är mjuk och skön för barnet, säger hon. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Foto:

LINKÖPING (öc/TT Spektra)2002-06-18 09:06

Blöjor är en betydande utgift för barnfamiljer. Det brukar ta tre till fyra år innan barnen klarar sig utan blöja både dagtid och på natten.Per år kostar blöjorna mellan 2 855 och 4 374 kronor, beroende på om man använder den billigaste eller dyraste. Beräkningen bygger på fem blöjor per dag, vilket givetvis kan variera mellan olika barn och över tid.

Dagiset Gläntan i Lambohov i Linköping har åtta blöjbarn. I höst väntas tretton barn till avdelningen med fyra anställda.

- Det blir tufft, eftersom vi byter blöjor två till tre gånger per barn varje dag, säger barnskötare Mia Thörning på Gläntan.På dagiset har personalen erfarenhet av olika sorters blöjor. Det är nämligen föräldrarnas ansvar att inhandla och ta med blöjor till barnet på dagis. Därför får personalen "arbeta" med blöjor med olika kvalitet.

- De mest vanliga blöjorna är Pampers och Libero. Den blöja som är bäst anser jag är Libero. Den är mjuk och skön för barnet att ha på sig, och så håller den en bra kvalitet.

På dagiset ges inga råd till föräldrar om vilka blöjor som bör användas. Det är upp till föräldrarna, och deras ekonomi, att avgöra det valet.

- Om blöjan är för liten i storleken kan vi ta upp det med föräldrarna. Men annars är blöjvalet föräldrarnas sak.

Klart billigast i det här testet är KF:s blöja Blåvitt. Den dyraste blöjan, Libero Baby Comfort, kostar cirka 50 procent mer. Men de flesta blöjorna kostar åtminstone 40 procent mer än Blåvitt.

Den skillnaden kan dock minska något i praktiken då Blåvitts blöja alltid säljs till samma pris medan flera av de andra säljs till lockpriser då och då.

I längden är det svårt att hitta blöjor man vill ha till extrapris hela tiden. I stället försöker de största märkena Libero och Pampers hålla kvar konsumenterna bland annat genom samlarmärken på förpackningarna som ger rabatter och genom riktade reklamerbjudanden innehållande rabattkuponger.

I det här testet, utfört AV Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås, jämfördes blöjornas uppsugningsförmåga samt förmågan att hålla kvar vätskan när barnets sitter och när det ligger ner. Att blöjor håller tätt när barnet ligger är viktigt, eftersom den längsta perioden utan blöjbyte normalt är på natten. Ett litet barn ofta sover elva till tolv timmar nattetid.Alla blöjor i testet var avsedda för i stort sett samma vikt på barnet - från 7-8 kilo upp till 16 eller 18 kilo. Alla tillverkare har sina egna viktgränser och man får normalt fler blöjor för pengarna ju lägre vikt de är avsedda för.

Testet av uppsugningsförmågan gjordes i tre omgångar. Varje gång hälldes vätska motsvarande en genomsnittlig mängd urin på en uppvikt blöja.

Två omgångar vätska klarade Libero och Pampers mycket bra, medan den miljömärkta blöjan Nature Boy and Girl blev våt på undersidan andra gången. Blåvitt läckte redan vid andra vätsketillsatsen. När man tillsatte vätska en tredje gång utmärkte sig Libero som klart bäst.

I läckagetestet klarade sig Euroshopper, Libero och Pampers bäst. Sämst klarade sig Icas Premium.SP testade också fästanordningarnas kvalitet genom att öppna och stänga dem fem gånger. Här var skillnaderna mycket små - alla klarade fem återförslutningar. Men Euroshopperblöjan visade sig något svår att öppna igen överhuvudtaget. När alla resultat vägts samman fick Libero Baby Comfort det bästa resultatet, tätt följd av Pampers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!