Så är läget efter stormen i Östergötlands kommuner

LINKÖPING. Kommunerna hanterar krisen bra, även om det självfallet är bekymmersamt för dem som drabbats.LINKÖPING. -- Vi har haft en orkan. Det är lite tidigt att säga om kraftbolagen skulle kunnat skydda sig det som hänt.2005-01-14 00:00
Länsstyrelsen:

Så sammanfattar Eva Kihlkrans, försvarsdirektör på länsstyrelsen det aktuella läget. På torsdagen saknade fortfarande runt 12 000 hushåll i länet el, 9 000 hade ingen telefon. Siffrorna ändras hela tiden.

Eva Kihlkrans betonar att det är Energimyndigheten som har tillsynsansvar för kraftbolagen.

Energimyndigheten:

Energimyndigheten i Eskilstuna är tillsynsmyndighet för kraftbolagen sedan elmarknaden avreglerades 1997.

-- Vi tycker oss se att elkvaliteten är låg på vissa områden, säger Charlotte Zackari, chefsjurist på Energimyndigheten.

Energimyndigheten har rätt att mot vite (böter) kräva att kraftbolagen förbättrar elkvaliteten (så att exempelvis avbrotten minskar) men hittills har inte det verktyget använts. Vite är inget bra instrument tycker Charlotte Zackari. Elkvalitet är också ett luddigt begrepp.

Energimyndigheten överlämnade förra året en rapport till regeringen, där man föreslår en rad åtgärder för ökad elkvalitet. Exempel:

q Kraftbolagen ska årligen lämna en riskanalys över det egna nätet och också tala om vilka planer det finns på att förbättra det.

q En enskild person som drabbas av många avbrott ska kunna kräva att få en specialmätare installerad, som reder ut vad det beror på.

Knappt tusen hushåll saknar el, framför allt på landsbygden i området runt Falerum, delvis även i Björsätersområdet.

Detta gör kommunen:

q Personal från socialförvaltningen åker dagligen hem till alla som har larm och hemtjänst.

q Servicehusen i Falerum, Björsäter och Slätten har öppnats för strömlösa pensionärer. Hit är de välkomna för att värma sig, äta och duscha.

q Ett omklädningsrum i sporthallen står öppet dygnet runt för dem som behöver duscha.

q Tre pensionärer som saknar el och värme hemma har, tillfälligt, fått flytta in i olika servicehus.

-- Det finns inga tomma servicelägenheter längre, så då blir det övernattning på medtagna madrasser, meddelar kommunchef Christer Engström.

Drygt 55 hushåll, framför allt i södra delen av Boxholms kommun, saknar fortfarande el. Kommunen anser sig ha läget under kontroll, enligt Göran Lundström, Boxholms kommunchef.

Detta gör kommunen:

q Servicehuset Bjursdalen är öppet för de äldre som vill komma och värma sig, duscha eller äta. Det finns också platser för de äldre som vill sova över.

q Hemtjänsten gör tätare besök hos de äldre och funktionshindrade som har hemtjänst.

q Malexanders skola fungerar också som värmestuga. De behövande kan hämta vatten där, laga mat, duscha och även sova över. Den är öppen under dagtid. Det finns också tillgång till en mobiltelefon.

q Räddningstjänsten hjälper de äldre som behöver hjälp med att hämta vatten, ved eller att ta bort fallna träd.

Varken i Mjölby eller i Ödeshögs kommun finns det några signaler om att det finns något hushåll som fortfarande är utan el och som behöver hjälp.

I Linköpings kommun finns det ett antal abonnenter, framför allt i Ulrika och Bestorp, som ännu inte har fått el. Lars Jonsson, räddningschef och operativt ansvarig för kommunens elavbrottskrisberedskap (kommunen har flera olika krisgrupper), säger att det inte finns några hushåll med stora problem.

Detta görs:

q Servicehusen i Ulrika och Bestorp är öppna och redo att ta emot de som vill värma sig, äta, duscha eller övernatta.

q Krisgruppen samarbetar tätt med primärvården, omsorgen, skolan, hemtjänsten och andra, som till exempel med lantbrevbärare, för att ta reda på om det finns någon som kan behöva akut hjälp.

q Krisgruppen har dagliga möten och anpassar sin verksamhet efter de rådande omständigheterna.

Under torsdags eftermiddagen saknade alltjämt 1 228 abonnenter el. Tidersrum och Ydrefors samt många boende på landsbygden är fortfarande drabbade.

q Vattenförsörjningen fungerar inte i Tidersrum och Verveln. En tankbil med färskvatten står uppställd vid Tidersrums kyrka kl 09.00--10.00. Verveln får vatten genom tankbil varje dag kl 13.00 vid ortens centrum.

q Men det är alltjämt störningar i telefontrafiken, såväl fast telefoni som mobilnätet.

q Den som vill duscha eller hämta vatten kan göra det på brandstationen i Kisa.

q I värmestugan vid Tolvmannabacken finns också gratis tillgång till dusch.

Motala kommunuppgav i går att 75 abonnenter fortfarande är drabbade, främst boende i Karlsbyområdet. Arne Wilhelmsson på Vattenfall talar dock om ett större mörkertal eftersom lågspänningsfelen inte kommer med i statistiken.

-- Uppskattningsvis har vi fortfarande cirka 500 fel att hantera och det kan gå ett par hushåll per fel. Men nu börjar felanmälningarna avta, säger han.

q Samtliga vattenverk i Motala är åter i drift efter tillfälliga avbrott i de minde verken.

q Hemtjänsttagarna har i allt väsentligt fått strömmen tillbaka. Några har fått erbjudande om tillfälligt boende, men klarat sig med hjälp av bilbatteri. Beredskap för tillfälliga boenden finns på Berga hem i Borensberg, Vilebor i Fornåsa och på Strandvägen i Motala.

q Aktuella telefonnummer: Tekniska kontoret, för frågor som rör röjning, gator, vatten och avlopp, 0141-22 51 34, räddningstjänsten 0141-22 55 00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!