Styret i Linköpings kommun, bestående av S och M uttrycker oro över utvecklingen i omvärlden och hotet mot Sverige.
– Jag är, som jag tror jag delar med många Linköpingsbor, mycket orolig. Det vi ser just nu är ju inte bra för Sverige och svenska folket, säger Kristina Edlund, S, och fortsätter:
– Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati. Men det vi ser nu tycker jag är något helt annat. Det handlar mer om provokation än att uttrycka sin åsikt.
Niklas Borg (M) håller med Kristina Edlund om att syftet med koranbränningarna snarare tycks vara att skapa osäkerhet än att manifestera yttrandefrihet. Han anser dock att diskussionen om yttrandefriheten ofta glöms bort i debatten kring koranbränningarna.
– Det är väldigt lätt att få sympati för att man skulle förbjuda den här typen av aktiviteter, för att inte skapa onödigt missnöje mot Sverige. Jag tycker i grunden att det är ett otyg att hålla på med koranbränning. Men samtidigt tycker jag att konsekvenserna är värre, om vi nu skulle börja inskränka yttrandefriheten.
På oppositions sida säger Sofia Frithioff, V, att man måste fundera kring om vi i Sverige anser att det är viktigt att få bränna böcker.
– Vi måste ju ändå stå upp för yttrandefriheten, men man kan också fundera på om det är yttrandefrihet att bränna det skrivna ordet.
Vänsterpartisten upplever att koranbränningarna har skapat ett tydligt hot mot Sverige.
– Att bränna böcker man inte gillar har vi sett tidigare i historien. Jag tänker att det är en tydligt högerextrem aktion med rasistiska motiv.
Chris Dahlqvist, SD, säger att han inte är särskilt orolig för Sveriges säkerhet.
– Det viktiga är att vi i Sverige måste vara duktiga på att stå fast vid våra principer och våra värderingar, säger han.
SD:s lokala representant vill inte se några inskränkningar i yttrandefriheten.
– Yttrandefriheten är reglerad i grundlagen, och då tycker jag att det är oerhört viktigt att man ska ha rätt att genomföra till exempel en koranbränning. Sedan tycker jag inte att det är det absolut bästa sättet att bedriva opinionsbildning på, för det är ju helt uppenbart att det väcker starka känslor.
Om frågan har diskuterats lokalt säger de olika partierna följande:
– Vi försöker ha ett samtal med religiösa samfund och Svenska kyrkan tagit ett stort ansvar i frågan. Det startade under våren, så man har hunnit ha ett eller två möten. Frågan behöver lyftas ytterligare i de politiska rummen när vi har våra första möten efter sommaren, säger Kristina Edlund.
Enligt Nikas Borg har Moderaterna lokalt kontakt med representanter från religiösa församlingar, men att de inte diskuterat de senaste händelserna inom partiet.
Sofia Frithioff säger att Vänsterpartiet har kontakt med muslimska föreningar. Medan SD säger att frågan har diskuterats vid olika tillfällen lokalt inom partiet, men att de inte varit i kontakt med några religiösa samfund.
Statsminister Ulf Kristersson har uttalat sig med försiktighet över det senaste händelseförloppet kring koranbränningarna. Innan han publicerade ett inlägg på sociala medier den 26 juli, var han länge tyst.
Hur tolkar ni statsministers tystnad?
– Jag tycker att man som Linköpingsbo och som svensk medborgare kan ställa höga krav på oss som politiker. Jag ställer högre krav på de politiker som vi har på nationell nivå. Det gäller både statsministerns beteende men också andra partier, säger Kristina Edlund.
Niklas Borg säger att han inte har någon insyn i vilka typer av samtal som har förts i regeringen utanför media.
– Jag förväntar mig att Sveriges regering står upp för våra värderingar och försvarar vårt samhälle. Som statsminister måste man vara tydlig, men också väga vad man säger och skriver. Jag tyckte att Ulf Kristerssons inlägg var tydligt.
Sofia Frithioff är mer kritisk mot statsministern.
– Det enda jag har sett ifrån Kristersson är ett Facebookinlägg. Det duger inte. Vi måste kunna visa vilka åsikter vi som land och regeringen har i den här frågan. Om man bara är tyst kan det framstå som att man håller med, säger Sofia Frithioff.
– Jag tycker att en statsminister ska vara ute och påpeka direkt att det i Sverige är svenska lagar som gäller och ingenting annat, säger Chris Dahlqvist.
Vi har försökt nå Maria Moraes (MP), men hon skriver i ett mail att hon lämnar den debatten till våra nationella politiker.