"Vi vill inte ha knarket till Linghem"

På måndagskvällen var salen i Åkerbogården fullsatt när kommunen skulle förklara sina planer på stödbostäder för missbrukare i Linghem. Många Linghemsbor är skeptiska till planerna. Stämningen blev stundtals hätsk.

Salen i Åkerbogården var fullsatt och många ville ställa frågor när omsorgsnämndens representanter kallade till möte för att förklara sina planer på ett stödboende för missbrukare. Många menade att Linghem har mycket små problem med droger i dag, men att det riskerar att ändras om missbrukare ska flytta till samhället.

Salen i Åkerbogården var fullsatt och många ville ställa frågor när omsorgsnämndens representanter kallade till möte för att förklara sina planer på ett stödboende för missbrukare. Många menade att Linghem har mycket små problem med droger i dag, men att det riskerar att ändras om missbrukare ska flytta till samhället.

Foto:

LINGHEM2003-09-02 06:39

- Vi har inget emot de här personerna men vi vill inte ha knarket till Linghem, sa en kvinna.

Omsorgsnämnden hade kallat till mötet sedan planerna på att bygga om före detta fritidsgården till stödbostäder för missbrukare väckt frågor bland Linghemsborna. Runt 250 personer kom.

Elisabeth Gustafsson, ordförande i omsorgsnämnden, förklarade att kommunen enligt socialtjänstlagen är skyldig att ta hand om alla invånare och se till deras behov, även de med missbruksproblem.

Hon hänvisade till kommunens andra tre liknande bostäder med runt 40 personer där boendet enligt Elisabeth Gustafsson fungerar mycket bra.

Ganska snart tog publiken över ordet. Flest verkade oroa sig över att drogpåverkade personer kan komma att röra sig i Linghem, att det kan bli bråk på pendeltåget och att inbrott, stölder och skadegörelse kan komma att öka.

Mummel och protester

Vid flera tillfällen möttes Elisabeth Gustafsson, planerare Elisabeth Ulvenäs och planerare Sveneric Kjellgren av hånfulla skratt då publiken ansåg deras svar för dåligt underbyggda.

- Vad är det för typ av människor som kommer hit? Har de drogproblem nu? Står de under behandling? ville en man veta.

Då svaret blev att personerna i stödlägenheterna är missbrukare, steg ett missnöjt mummel.

Kommunal personal ska finnas i stödboendet dygnet runt. Flera åhörare oroade sig över den "svans" som invånarna i stödboendet kan komma att locka till Linghem. Elisabeth Gustafsson förklarade att personalen kommer att vägra "svansen" att komma in i lägenheterna och att besökarna då inte kommer att vilja åka ut till Linghem igen. Planerare Sveneric Kjellgren tillade att om de som bor i stödlägenheterna kommer hem påverkade, säger reglerna att de inte får vistas ute eller i allmänna utrymmen.

Men då steg protestljuden bland åhörarna.

- Om svansen kommer hit och de inte får komma in, vart tar de vägen då? Ska de gå runt här och slå sönder saker och klottra ner väggarna?

- Om någon av dem kommer hem och är påtänd, inte fan bryr de sig om att de ska in i sin egen lägenhet!

"Inhumant snack"

Flera undrade hur föräldrarna ska våga låta sina ungdomar ta pendeln hem på kvällarna om missbrukare ska sitta på samma tåg.

Flera ifrågasatte varför de missbrukande personerna inte erbjuds behandlingshem i stället för stödboende där ingen behandling sker. Ett eget boende motiverar till att delta i behandling, förklarade Elisabeth Gustafsson.

- Jag tycker att ni tar och stryker ett streck över allt det här och bygger någon annanstans, sa en man och fick applåder.

Men då yttrade sig en annan åhörare, Lennart Jacobsson som sitter i omsorgsnämnden, och uppmanade församlingen att inta en mer human attityd.

- Det är inte ett gäng gangsters som kommer hit. Det här snacket ni har är väldigt inhumant, sa han och följdes av Linghemsbon Anders Ekstedt:

- Vi i Linghem har råd att vara generösa. Räck ut handen! Tänk om det var din brorsa eller syrra det gällde?

Även Himnabon Håkan Larsson tyckte att man måste visa empati. Alla tycker att missbrukarna måste få bo någonstans men inte granne med just dem, sa han och undrade retoriskt om missbrukare ska förpassas någonstans långt ut på ett gärde. På den frågan svarade delar av åhörarna ja, och från ett håll hördes:

- Sätt dem i kommunhuset!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!