Smutsigt jobb att finna Jesus

Östergötlands bortglömda kyrkomålningar har genom ett tysksvenskt projekt åter fått komma i (UV-) ljuset.- Det är som en arkeologisk utgrävning ovan jord, säger konservator Anna Henningsson.

Under veckan har fotografen Gisbert Sacher och hans tysksvenska team gjort måleritekniska undersökningar av kyrkomålningar i Lillkyrka, Kaga och Skönberga.

Under veckan har fotografen Gisbert Sacher och hans tysksvenska team gjort måleritekniska undersökningar av kyrkomålningar i Lillkyrka, Kaga och Skönberga.

Foto: Marcus Gustafsson

Linghem2012-03-14 15:19

I ett ultraviolett ljus framträder Jesus inför Pilatus på vindsväggen i Lillkyrka kyrka. I en grop framför målningen står den tyske fotografen Gisbert Sacher och siktar med sin specialbyggda kamera.

- Det är en utmaning att få bra bilder. Ett spännande och smutsigt arbete, säger han.

Bredvid står konservatorn Anna Henningsson och balanserar på en planka. Det är hon som har sett ut målningen och som sedan ska analysera bilderna.

- Det är ett detektivarbete, säger Anna Henningsson och syftar på jobbet att sätta in konsthistorien, fotografierna och materialanalysen i en kontext.

Förstörda i krig

Teamet bakom projektet består av experter från både Sverige och Tyskland. Teamet finansieras av stipendier och fonder för att ta fram kunskap om hur väggmålningarna har utförts. Därefter ska de jämföras med målningar från samma tid i norra Europa.

- Muralmålningarna i Östergötland är unika. Många liknande i Europa har förstörts i krig eller av vanvård, så det finns ett stort euro- peiskt intresse för dem, säger Anna Henningsson.

Teamet har under veckan gjort undersökningar i Lillkyrka, Skönberga och Kaga.

Under en intensiv dag i var kyrka samlas information och bilder in. Måleritekniska spår dokumenteras och undersöks.

Ultraviolett ljus

Därefter tas fotografier i infrarött och ultraviolett ljus, innan väggarna undersöks med mikroskop.

Då visar sig information om den medeltida konstnärens färglager, använda material, pigment och skicklighet.

Även detaljer i målningarna som har försvunnit med åren framträder.

- Vi hoppas kunna samarbeta med konsthistoriker framöver, de skulle kunna ge intressanta tolkningar av innebörden i målningarna, säger Henningsson och menar att målningarna är ett tidsdokument över Östergötlands medeltid.

Vid en tidigare undersökning i Fornåsa fann teamet ett blått pigment som kommer från en dyrbar mineral som bröts i Afghanistan under 1100-talet.

- Det säger en del om vilken central plats området hade på den tiden. Östergötland och domkyrkan var ett religiöst och kulturellt centrum, säger Anna Henningsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om