Fukten äter sakta upp silon

Lantmännens silo i Linghem har inte använts på mer än tio år. Det finns inga planer för den, men ju längre tiden går desto närmare kommer en rivning.

Silon i Linghem i april 2019.

Silon i Linghem i april 2019.

Foto: Johnny Gustavsson

LINGHEM2019-04-23 06:00

Under 2008 tömdes silon i Linghem, bakgrunden var ett beslut av ägaren Lantmännen att koncentrera verksamheten till färre platser.

– Anläggningen i Linghem var så liten så det blev dyrt, vi vill helst ha mycket på ett ställe, konstaterar Joakim Haas så här tio år efteråt. Han är vd för Lantmännen fastigheter.

Trots att det gått tio år så står silon i Linghem oanvänd och några planer för den finns inte.

– Risken är stor att den kommer att rivas på sikt, men det finns inget beslut fattat om det idag, säger han.

Inför varje skörd finns också en liten möjlighet att det uppstår ett behov av extra lagringsmöjligheter, i så fall får Lantmännen lantbruk be om att få använda utrymmet i Linghem.

De har inte anmält något intresse inför kommande säsong och de har inte behövt den sen den stängdes och ju fler år som går desto mer ökar risken för rivning. Betongen tål inte fukten i längden.

– Den måste användas, annars blir det fukt och då eroderar betongen. De kan vila några år men om det börjar gå upp mot 20 år så måste man gå igenom dem, säger Joakim Haas.

Så länge silon används så ger spannmålen ifrån sig värme som gör att betongen hålls torr.

Silon i Linghem är den enda av Lantmännens anläggningar i Östergötland som står tom. Silos i drift finns i Skänninge, på Djurö i Norrköping och inne vid hamnen i Norrköping. Nyligen köpte Lantmännen också en silo i Kimstad.

Att göra som siloägaren i Söderköping – bygga om till bostäder – är inte möjligt i Linghem. Numera tillåter inte plan- och bygglagen bostäder så nära järnvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!