Pannan kompletterar den gamla och börjar leverera värme i september 2009.
Den eldas av EON som köper flis, sågspån och annat brännbart spill från sågverket, som försörjer sig självt med det mesta av produktionens 28 årliga gigawattimmar.
Men pannan har större kapacitet. Därför blir det varmvatten över som Tekniska Verken köper av EON, säljer och distribuerar vidare till element och kranar i Linghem på andra sidan väg 796.
- Den här fortsatta satsningen på biobaserad fjärrvärme är bra för miljön. Vi minskar koldioxidutsläppen i Linghem med upp till 3 000 ton om året vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 500 bilar, hävdar Anders Jonsson som är chef för Tekniska Verkens division Energi & Avfall.
Överskottet från pannan motsvarar fem gigawattimmar per år. Hur mycket räcker det till?
- Det motsvarar årsförbrukningen i omkring 250 villor. Men just den här energin distribuerar vi till två skolor, ett äldreboende, tre förskolor och hundra villor med direktverkande el, säger Anders Jonsson.
Tekniska Verken har tidigare ett liknande samarbete i Skärblacka och Kisa där man alltså inte värmer vatten utan säljer och distribuerar fjärrvärme. Sågen i Linghem är koncernens femte i samarbetet med EON.
Förutsättningen för affären är det färska trepartsavtalet som undertecknats av EON, Rörvik Timber Linghem och Tekniska Verken med en räckvidd på 16 år.