- Det är klart att det inte känns bra. Jag är orolig för framtiden och för vem som ska flytta in där borta, säger Lina Äse.
Hon är en av 500 villaägare som skrivit på protestlistor mot det planerade stödboendet för cirka tio personer med missbruksproblem i det som i dag är fritidsgård, hundra meter från förskolan Tulpanen.
På förskolan finns i dag 23 barn och 5 anställda.
- Det blir ett enormt ansvar på personalen, förutom att hålla reda på barnen får de ytterligare en sak att hålla koll på
Lina Äse syftar på missbrukarna och funderar över om det är så klokt att placera så många, med olika grad av drogproblem, på samma ställe.
- Om det är personer som är delvis rehabiliterade som möter andra med större problem... det är som bäddat för återfall, kan man tycka. Kanske bättre att placera ut dem var för sig, men jag förstår att kommunen inte kan ha så mycket personal som då krävs.
Eftermiddagssolen värmer i det lugna Linghem. Här bor många barnfamiljer där föräldrarna pendlar till jobb i Linköping. Dagtid är Linghem en ganska tom förort.
Håkan Svensson är villaägare och granne med förskolan och det planerade stödboendet. Han brukar vara "extra morfar " en dag i veckan och läsa sagor för barnen på förskolan:
- Vi vill veta vad det är för folk som ska flytta in. Hittills har vi fått veta väldigt lite. Åtta--tio personer på ett stödboende med personal kanske inte är så mycket, men det är svansen jag är orolig för, de som håller ihop med de här människorna, och vad de kan ställa till med.
- Klart det finns en oro för inbrott och bråk och de flesta här har nog skrivit på protestlistor mot boendet. Det kan inte vara lämpligt att lägga det så nära daghemmet och hyreshusen där det nästan bara bor äldre människor, säger Håkan Svensson.
Johannes Batshon jobbar i jourlivsbutiken, ett par stenkast bort. Han är, som så många andra, kritisk:
- Vi vill inte ha hit knarket och problemen. Det är fel att placera ett missbrukshem mitt i barnsamhället. Det finns redan i dag två hem i Linghem, Stratomta och Villa Nova. Öka på antalet platser på Villa i stället.
Ingrid Schmidt och Martin Hammar är fritidsledare på Linghemsgården som i mitten av oktober flyttar till Linghemsskolan. Därefter ska lokalerna göras om till lägenheter.
- Det är en vanlig åsikt att gömma problemet så långt borta som möjligt, säger Ingrid Schmidt.
- Det är tråkigt att folk tycker så, men placeringen kanske inte är helt idealisk, fyller Martin Hammar i.
Tvåårige Oliver tappar sin nalle och börjar nog tycka det är tråkigt att sitta still i vagnen. Mamma Lina styr mot hemmet och tar vägen över lekplatsen ett tiotal meter bort. Hon funderar på om hon i framtiden vågar låta Oliver leka själv där.
- Jag känner för människorna som ska flytta in i stödboendet, klart vi måste ta hand om dem på något sätt. Men vi vill inte ha hit narkotikan till Linghem, säger Lina Äse.