Eko-mjölk kan få länets jordbruk att blomstra

Foto:

Linghem2005-04-15 00:00

Chansen att alls bli kvar som mjölkbonde är större med eko-produktion, tror Kristian Hårsmar på Öjeby Gård nära Linghem. Här ställs produktionen om av rent ekonomiska skäl.

På Öjeby Gård finns hundra mjölkkor som än så länge sköts på ett konventionellt sätt. Kristian Hårsmar tog över verksamheten 1 april tillsammans med sin fru Karolina och Gustaf och Johan Samuelsson. Målet är nu att ställa om hela produktionen och börja leverera eko-mjölk till Arla hösten 2006.

Vall och spannmål odlas redan sedan 1998 ekologiskt.

-- Från början var det en ren ekonomisk fråga, säger Kristian.

För den ekologiska grödan fick de extra odlingsstöd och de sålde sin eko-spannmål och köpte in vanlig säd som foder åt korna.

Östergötland har lämpliga åkrar

Skördarna blev bra, om inte bättre än förut. Östgötska åkrar av styv lerjord passar bra för ekologisk odling, säger Kristian, som också arbetar deltid som rådgivare för lantbrukare. Ogräs har svårare att få fäste här än i lätt sand- eller mulljord.

Han välkomnar också de nya bidragen för vall som nu är likställda med spannmål och gör det mer lönsamt att odla gräs. För den ekologiska mjölken betalar Arla 50 öre mer per liter.

Trots vissa ekonomiska fördelar räknar man på Öjeby inte med att få mer pengar över. Den ekologiska produktionen kräver mer arbete, säger Kristian, till exempel betesskötseln. Korna kräver mer areal av bättre kvalitet för att kunna äta sin huvudsakliga föda på betet.Det huvudsakliga skälet på Öjeby att odla ekologiskt är att man tror på eko-produktion i framtiden.

-- Eftersom EU och staten lägger mer stödpengar på eko-produktion tror vi att det kommer komma mer i centrum, säger Kristian.

När konkurrensen ökar blir eko-produktion en alternativ väg att gå.

-- Det blir större chans att hålla sig kvar som jordbrukare genom att vara eko-producent, tror Kristian.

Strängare regler

Eko-mjölken har strängare regler och när konsumenterna kommer allt längre från producenterna hoppas Kristian på ett mervärde av svenska varor. I Danmark ökar importen av billig mjölk stort och det är möjligt att vanlig mjölk kommer att likställas med mjölk från Polen och andra länder med låga produktionskostnader.

-- Det är fördärvande för livsmedelsproduktionen att konsumenten alltid köper det billigaste alternativet.

-- Det är svårt att förklara för kon- sumenten varför de ska köpa svensk mat, annars blir det ju bara skog kvar.

Kristian upplever att det finns många fördomar bland lantbrukare som gör att inte fler går över till eko-produktion. Själv ser han att skördarna hittills ökat, jorden verkar må bättre. Det ideologiska tänkandet växer fram med produkten, säger Kristian.

I kostallet på Öjeby står korna bundna i liggbås. På sikt planerar man att bygga om hela ladugården så att korna kan gå runt fritt.

För att vidare uppfylla kraven från Krav kommer mer åker att bli betesmark under sommaren till sommar-bete. Och raps ska börja odlas som foder för att gården själv ska kunna producera all mat djuren behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om