Bonde om krispaketet: "Snuspengar"

Tacksamt men inte tillräckligt. Så ser både en enskild bonde och LRF på det krispaket som regeringen presenterade under måndagen, som ska stötta de bönder som drabbats av torkan.

"Det låter som väldigt mycket pengar, men bryter man ned det per gård eller djur så skulle jag säga att det är snuspengar", säger Per Wendler.

"Det låter som väldigt mycket pengar, men bryter man ned det per gård eller djur så skulle jag säga att det är snuspengar", säger Per Wendler.

Foto: Johnny Gustavsson

Linghem2018-07-30 20:00

Per Wendler har ägnat en stor del av juli åt att hägna in ny betesmark åt sina kor. I vanliga fall är han självförsörjande på foder men liksom många andra bönder den här sommaren har han drabbats av torkan.

– Inräknat första och andra skörden har jag på det stora hela fått en vallskörd på ungefär 50 procent av det normala, säger Per Wendler som producerar Krav-märkt nötkött. Nu har jag börjat fundera på att sälja ungnötdjuren för att få fodret att räcka hela året, men det är inte säkert att det går, alla har ju dåligt med foder i år.

På Juby Källgård i Linghem har Per Wendler omkring 50 dikor och deras lika många kalvar. Han är inte speciellt imponerad av regeringens besked om att lägga drygt 1,2 miljarder kronor på att stötta de bönder som drabbats av den torra sommaren.

– Det låter som väldigt mycket pengar, men bryter man ned det per gård eller djur så skulle jag säga att det är snuspengar, säger Per Wendler.

Det nationella åtgärdspaketet ska främst täcka upp för uteblivna vallskördar och utebliven inkomst till följd av torkan. Innan årsskiftet ska 400 miljoner kronor betalas ut till lantbrukare som jobbar med mjölk-, nötkött- eller lammproduktion.

– 375 kronor, som man ska kunna få per djur, kan lindra en del för den som behöver köpa in väldigt mycket foder, men egentligen är det för lite, säger Per Wendler. Pengar behöver vi förstås för att klara vår likviditet, men det som vi framförallt behöver är hjälp med att få foder till de platser där det behövs mest.

Inte heller Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är helt nöjda med det stöd som regeringen erbjuder.

– Det är en vacker gest som vi är tacksamma för, men det kommer inte att räcka, säger Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland. Vi räknar med att svenskt lantbruk kommer att förlora 10 miljarder i intäkter i år på grund av torkan och då är inte det här så mycket plåster på såren.

Istället skulle Peter Borring vilja se andra åtgärder från regeringen, som stöd för fraktkostnader och dispenser från regelverk.

– Fraktstöd skulle vara en rimlig åtgärd i och med att det är torka i hela Europa, lantbrukare kommer inte kunna importera från närområdet. Man kan också se det här som ett läge att se över vissa av de regler som vi lantbrukare måste följa, och titta på vilka som bidrar till en bättre miljö och djurvälfärd och vilka som faktiskt bara är onödiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!