Den 1 februari förra året arbetade två anställda på Strukton Rail med att röja bort snö och is från växlar på spårområdet i Linghem. Tanken var att den ena av männen skulle agera signalman och varna för inkommande tåg. Detta fungerade dock inte som det var tänkt.
En av männen, en 58-åring, blev påkörd av ett södergående X2000-tåg när han var upptagen med att hacka bort is. Mannen omkom omedelbart.
Bara några dagar tidigare, den 27 januari i fjol, inträffade en snarlik olycka i närheten av Karlbergs station i Stockholm. Vid den olyckan skadades en person lindrigt.
Ingen planeringTrafikverket har utrett bägge olyckorna och konstaterar, föga förvånande, att de inte hade inträffat om järnvägstrafiken hade varit avstängd för trafik. Jörgen Niklasson, enhetschef Järnväg produktion på Trafikverket, säger följande om dödsolyckan i Linghem:
- Det allvarligaste är att man inte gjorde någon skydds- eller säkerhetsplanering. Man jobbade inte under rätt förutsättningar.
Vems ansvar var det?
- Det var Strukton Rails ansvar i det här fallet.
Ska vara tågfrittÄven Arbetsmiljöverket har tidigare kritiserat Strukton Rail för säkerhetsbristerna och i en kommentar sade Sven Kristiansen, kommunikationschef, att företaget har vidtagit åtgärder och i stort sett frångått systemet med tågvarnare:
- Det ska vara tågfritt när vi arbetar på spåren. Det kommer att leda till trafiktrassel, men vi vill inte ta några risker.
Trafikverket föreslår i utredningen att entreprenörer på begäran alltid ska kunna stoppa tågtrafiken i samband med banarbeten. Entreprenörernas säkerhet ska alltid prioriteras före trafikflödet.
Ser överTrafikverket har nu inlett en undersökning för att utvärdera systemet med tågvarnare - ett system som trots dödsolyckan fortfarande används.
- Vi har kvar det arbetssättet än så länge, men vi ser över om den möjligheten ska finnas kvar, säger Jörgen Niklasson.
I Linghemsfallet fungerade inte systemet med tågvarnare.
- Det var ingen som var utpekad som tågvarnare. Det är fullständigt oacceptabelt att genomföra ett arbete på det sättet. Det är inget som Trafikverket tillåter.
Tuffare kravJörgen Niklasson liknar arbetet med att underhålla spåren med arbetet med att driva ett hotell.
- Men på det hotell vi driver försöker vi städa rummet samtidigt som hotellgästen sover i sängen. Det fungerar inte alltid.
Är du nöjd med det som Strukton Rail har gjort efter olyckan?
- Vi har haft en dialog med Strukton och de vidtog åtgärder direkt. Sedan har vi successivt förtydligat våra säkerhetsregler. Vi ställer tuffare krav på att våra entreprenörer ska göra egna uppföljningar.