Fantastiska fuchsia

Dags att väcka dina övervintrade fuchsior.

Foto:

LINDAS TÄPPA2013-02-14 06:28

Det är inte lätt att tro på en fortsättning för fuchsiorna på hösten. Blommorna faller av och bladen torkar. Att föreställa sig en ny blomning är ännu svårare mitt i vintern när fuchsian inte är mer än ett virrvarr av torra pinnar. Men den som skrapar lite med nageln kan hitta ett grönt skikt som visar att det fortfarande är liv i plantan.

  • Väck plantan: I slutet av februari och början av mars är det dags att väcka övervintrade fuchsior. Ta bort alla bruna blad som hänger kvar och så mycket jord du kan utan att skada rötterna. Bottna en lika stor eller aningen större kruka med lecakulor, sätt tillbaka plantan och fyll på med ny jord. Vattna igenom ordentligt en gång och låt sedan krukan stå svalt och ljust. Så småningom kommer nya små blad och skott.
  • Gödning:När du planterar om dina fuchsior kan du lägga några kulor med långtidsverkande gödning i jorden. På så sätt behöver du inte bry dig om så mycket mer än vattning i sommar. Kulorna hittar du hos plantskolan. Om du har tagit sticklingar är det bara vid den sista omplanteringen du ska tillsätta gödning.
  • Undvik: Vattna dina fuchsior med måtta. För mycket vatten under övervintringen och på våren är en vanlig anledning till att plantorna inte klarar sig.
  • Sticklingar:Om du vill ha fler plantor av din fuchsia kan du ta sticklingar. Vänta tills det har börjat växa ut små sidogrenar från plantan du hade och skär av. Dela en petflaska i två delar, så att du får en botten med en decimeter hög kant. Fyll botten med fuktig såjord och tryck ner sticklingen. Sätt på toppen och lufta då och då medan sticklingen bildar rötter. När rötterna blir synliga kan du plantera om sticklingen i en större pet-flaska eller i en kruka.

    Skulle sticklingen få för sig att börja blomma, så knipsar du bort knopparna. Det är trist, men just nu är ett stort rotsystem det viktigaste. Blomma får plantan göra i sommar. Då har du antagligen planterat om din stickling ytterligare en eller ett par gånger.
  • I sommar:De flesta fuchsior trivs bäst i skugga eller halvskugga. Då och då behöver de vatten så att de inte torkar ut.
  • Bli inspirerad: Är du nyfiken på fuchsior och vill se hur vackra och olika de kan vara? Passa på att besöka Wibrant Trädgård utanför Norrköping. Där finns varje vår en omfattande utställning av fuchsior. Där har du också möjlighet att köpa sticklingar av både vanliga och ovanliga sorter. Läs mer på www.rockdala.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!