Rörstrands porslinsfabrik läggs ned

Lidköping2004-12-08 16:22

Ägaren till anrika Rörstrand i Lidköping, Iittala AB, vill omedelbart inleda förhandlingar om att lägga ned tillverkningen.

Totalt berörs cirka 155 personer.

Uno Johansson, industrifackets företrädare för 133 anställda, berättar för TT att produktionen stannade av helt när de anställda meddelades om beslutet.

Det är ett kulturmord att lägga ner hela fabriken, det är bedrövligt. Jag vet inte vad jag ska säga mer.

Enligt Uno Johansson kom beskedet om nedläggning som en chock, trots att man vetat om att fabriken visat förlustsiffror en längre tid.

Jag trodde möjligtvis att man skulle ta bort en del av tillverkningen, men aldrig att man skulle lägga ned helt.

Facket ska inför förhandlingarna med företaget ta hjälp av en löntagarkonsult för att gå igenom de ekonomiska villkoren.

Verksamheten har gått med förlust under de flesta av de 14 år som Iittala ägt den och enligt företagets vd, Jan Johansson, beror de dåliga resultaten på att tillverkningsvolymerna i Lidköping är för små och kostnadsläget för högt.

Tyvärr fortsätter vi att göra förluster i fabriken i Lidköping och vi kan inte fortsätta visa röda siffror, säger han till TT.

Produktionen i Lidköping kommer nu att flyttas utomlands och företagets målsättning är att avveckla verksamheten i fabriken före utgången av 2005.

TT: Vad ska ni göra för att hjälpa de anställda som berörs?

Olika stödåtgärder måste diskuteras och vi ska göra vad vi kan, inom rimlighetens gräns, för att hjälpa till.

Iittala ska behålla varumärket Rörstrand och butiken i Lidköping kommer att finnas kvar. För Lidköpings kommun är fabriksnedläggningen dock ett hårt slag.

Det är dubbelt tragiskt. Dels för alla anställda som jobbat där i många år och som nu drabbas och dels för stadens identitet som porslinsstad, säger Kenth Lindström, kommundirektör i Lidköping, till TT.

Enligt Lindström träffade kommunen företrädare för företaget i november och fick då information om den dåliga lönsamheten.

Vi har väl tyvärr anat att det här skulle kunna ske, men nu måste vi gå igenom situationen och se vilka effekter det får.
Att marknadsföra staden som porslinsstad kan vi inte fortsätta med i någon större utsträckning, säger Lindström.
Företaget Rörstrands första keramiska fabrik anlades 1726 i Stockholm.1926 flyttades tillverkningen till Göteborg och 1936 inleddes flytten till Lidköping.Mellan 1932 och 1964 ingick fabriken i Skånska Cement-koncernen.Efter att ha ingått i Iföverken och därefter Uppsala-Ekeby AB tog finländska Wärtsilä över 1984.1990 togs ägandet över av finländska Hackman-koncernen.Sedan 2002 agerar man under varumärket Iittala på den internationella marknaden.2004 köpte den nuvarande ledningen Iittala tillsammans med ABN AMRO Capital
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!