Samtidigt som lärarbristen blir allt större finns det i dag 38 000 utbildade lärare som valt att lämna yrket för att arbeta med något annat. SCB redovisar i en färsk undersökning vad som har hänt med lärare som började jobba 1995-2010. Den visar att över 20 procent av de nyutexaminerade lärarna lämnade yrket redan under det första året. Fem år efter att de börjat arbeta var 64–67 procent av dem kvar i yrket.
Undersökningen stämmer väl med en studie från Skolverket 2013 som visade att 25 procent av Sveriges lärare hade lämnat yrket under en femårsperiod.
I stresstoppen
Men varför byter lärarna yrke trots att de satsat flera års studier med sikte på att ägna sitt yrkesliv åt undervisning? I TCO:s stressbarometer har lärare flera gånger hamnat i topp. 75 procent säger att de måste hoppa över lunchen minst en gång i veckan, ta med sig jobb hem eller arbeta över. 83 procent kan inte koppla bort tankarna på jobbet när de är lediga. Och nästan varannan lärare hinner inte tänka ut nya idéer och utveckla dessa under arbetstiden.
Jobbar på helgerna
En studie från Skolverket 2014, där över 3 000 grundskollärare skrivit en tidsdagbok, befäster bilden. Den genomsnittlige läraren arbetar 9 timmar och 40 min om dagen, en stor del av arbetet sker på kvällstid i hemmet och 8 av 10 jobbar även under helgen. Endast en tredjedel av arbetstiden används till undervisning. Många uppger att administration och dokumentation tar för mycket tid. Det gör att tiden de har att planera lektioner blir mycket knapp, den utgör bara en tiondel av den totala arbetstiden.
Inte som Bullerbyn
I flera undersökningar bland yrkesaktiva lärare pekas låga löner ut som det största problemet. Men det som verkligen får lärare att ta steget och lämna yrket är oftast arbetsvillkoren. En färsk studie från Linnéuniversitetet visar att många avhopp beror på att myten om lärararbetets frihet och självständighet krockar med verkligheten ute i skolorna.
– Före lärarexamen tror man att det ska bli varierat att jobba, att man ska få bestämma mycket själv och att det är som i Bullerbyn där fröken står och ringer in på trappan. Eftersom de gått själva i skolan kanske de skulle ha förstått att de inte har så mycket handlingsfrihet i arbetet, säger universitetslektor Ulla-Karin Nordänger i en kommentar i tidningen Skolvärlden.
Men all statistik är inte dyster. Undersökningen från Linnéuniversitetet omfattar 200 lärare som tog examen 1993 och 2013, och av dem är 70 procent kvar i yrket i dag och är fortfarande entusiastiska över sina jobb.