Vi träffar honom passande nog på den klassiska fotbollsarenan Fredriksskans i Kalmar. Här har Kalmar FF spelat många matcher i Allsvenskan och här har också andra fotbollslag från den tilltänkta Östra Götalandsregionen mätt sina krafter. Norrköping, Jönköping, Värnamo, Öster, Oskarshamn...och så Pierre Edströms eget favoritlag, Åtvidabergs FF, såklart.
– ÅFF är laget i hjärtat, även om folk här i Kalmar ibland höjer på ögonbrynen när jag dyker upp med min halsduk, säger han.
När Pierre Edström först kom till Kalmar, upptäckte han tidigt att identiteten ”Kalmarlänsbo” var ganska svag. Något han inte minst såg i sitt arbete som sportreporter på Sveriges Radio Kalmar.
– I norra länet blickade man uppåt och i södra neråt och västerut. Det blev en väldig balansgång när man skulle rapportera från hela länet. Jag som är född och uppvuxen i Åtvidaberg hade en annan känsla för norra länsdelen och vad som var intressant för lyssnarna där, än vad många här i söder hade.
Erfarenheterna är något som Pierre Edström tycker sig ha nytta av även nu, i sin roll som politiker. Som oppositionslandstingsråd för Liberalerna ställs ofta sjukvården i norr och söder emot varandra och det gäller att skapa förståelse inom länet för att man ibland har större kontakt med sina grannar i andra län än med avlägsna platser i det egna länet. Med en större region behöver det inte bli så, tror han.
Själv är han och hans parti positiva till en regionbildning och Pierre Edström hoppas att framför allt kommunikationerna i Kalmar län ska förbättras tack vare storregionen.
– Det blir viktigt för alla att kommunikationerna fungerar och det kan innebära att även östgötarna hörsammar våra önskemål om att satsa på Tjustbanan.
Vad gäller hans eget politiska område, sjukvård, tycker han att Kalmar län redan har ett bra samarbete inom den befintliga sjukvårdsregionen, där Östergötland och Jönköping ingår.
– Det är inte gränserna i sig som är det viktiga eftersom människor är väldigt mobila i dag.
En knäckfråga är var regionens residensstad samt regionparlament ska ligga.
– Det är viktigt att det inte bara blir de största städerna som får allt utan att alla får bli vinnare på något vis. Alla måste kompromissa och fördela resurserna mellan sig för att det ska fungera. Samtidigt får det inte bli som inom EU, där allt flyttas runt, där det råder mycket byråkrati och saker inte fungerar effektivt. I en regionbildning får vi inte svälla för mycket och även vi politiker måste vara beredda att effektivisera i vår verksamhet, säger Pierre Edström.
Ser du som östgöte i Kalmar någon skillnad i mentalitet mellan de olika delarna i regionen, som du tror kan ställa till det?
– Nej, de största kulturkrockarna handlar nog om vilka idrottslag man håller på, och om språket förstås. Trots att jag bott här sedan 1980 känner jag mig ändå som en östgöte och det händer fortfarande att jag blir retad för de kända östgötska ö:na även om jag lärt mig att dämpa dem lite.