Då har hon varit landshövding i åtta år och det är en tid som hon kommer att hålla varmt i minnet.
– Det har varit otroligt intressanta och roliga år med både utmaningar och resultat.
Vad är du mest nöjd med?– Jag är glad över att ungdomsarbetslösheten har minskat i länet och jag är lite extra stolt över livsmedelsstrategin som har skapat ett visst medvetande om att handla närproducerad mat, och inte minst inspirerat företagare att satsa på sådan produktion.
Elisabeth Nilsson berättar att hon inte har kvar några uppdrag i Östergötland efter hösten 2018. Däremot har tagit ett helt nytt uppdrag, i grannlänet Sörmland.
– Jag blir vice ordförande i Sörmlandsledens styrelse. Jag och min man Arne är väldigt förtjusta i att vandra i naturen och Sörmlandsleden är speciell eftersom den kom till tidigt, och den drivs av en idell förening.
Till hösten tänker paret också bli sörmlänningar på heltid:
– Vi flyttar till Nyköping, vi köpte ett hus där för drygt ett år sedan och nu tänker vi bo där. Vi har bott där tidigare.
Men hon har inga planer på att trappa ned sitt styrelsearbete.
– Nej, om någon i Östergötland vill ha med mig i styrelsen så får de väl höra av sig, säger hon.
Elisabeth Nilsson, som har en chefsbakgrund inom stålindustrin, sitter i Bolidens styrelse. Hon är också invald i Skandias fullmäktige och nyligen invald som en av de statliga representanterna i Tekniska museet. Därtill sitter hon i Exportkreditnämnden.
– Ledamöterna i EKN sitter oftast längre än ett år. Det är ett otroligt spännande arbete där man får lära sig mycket om svenska exportföretag och förhållanden i andra länder.
Någon soffpotatis verkar det inte bli av landshövdingen:
– Nej, jag tänker verkligen inte sätta mig ner och bara läsa böcker!
Hur står sig länsstyrelsen i framtiden, med tanke på nya regionindelningar och regionförbund?– Om någon har trott att länsstyrelserna har spelat ut sin roll så är det fel. Det finns ingen annan myndighet som har ett regionalt/lokalt ansvar för statens alla uppgifter. Det har varit en tid då man har dragit ned på anslag. Och det kommer sannolikt att bli färre länsstyrelser i framtiden, eftersom en del län är lite för små. Men vi har känt ett starkt stöd hos regeringen de senaste åren. Det kommer nya uppdrag och inte minst det säkerhetspolitiska läget har förstärkt länsstyrelsernas roll inom totalförsvaret och civilförsvaret, svarar Elisabeth Nilsson.
Vilka utmaningar finns i framtiden?– Vi behöver arbetskraft och kompetens och samtidigt behöver vi se till så att nyanlända invandrare får jobb och möjlighet att starta egna företag. Det är inget som en enda organisation grejar ensam. Vi måste hjälpas åt med ideella krafter, näringsliv och myndigheter, särskilt kommunerna har en mycket viktig roll. Vi har också ett nytt säkerhetspolitiskt läge och en ökad risk för terrordåd. Närmast behöver vi säkerställa att vi efter valet 2018 kan säga att allt har gått rätt till. Inte minst media spelar en viktig roll här eftersom det är viktigt att journalister är noga med sitt källkritiska arbete här.
Är det något du vill genomföra innan du slutar?– Jag kommer att köra på som vanligt i alla projekt och övrigt arbete som vi driver. Men är det något som jag tror är extra viktigt så är det ett fortsatt gott samarbete mellan staten och regioner, kommuner, näringsliv och ideella föreningar. Alla måste bidra på sitt sätt.
Vilken sorts landshövding vill du se som din efterträdare?– Det ska du fråga östgötarna om. Regeringen utser inte vem som helst till landshövding, det ska vara en kompetent och kvalificerad person.