Lågt vatten stoppar båtarna

Vattennivåerna är nu så låga att de stora kanalbåtarna inte längre kan åka från kust till kust. För tillfället är det stopp i Norsholm. Och i helgen var det nära att båtarna Juno och Diana blev inlåsta på östra sidan, i sjön Asplången.

Göta kanal. I bland möts båtarna Juno och Diana på kanalen. I helgen var de nära att bli inlåsta i Sjön Asplången på grund av den låga vattennivån. Den här bilden är dock tagen vid ett tidigare tillfälle

Göta kanal. I bland möts båtarna Juno och Diana på kanalen. I helgen var de nära att bli inlåsta i Sjön Asplången på grund av den låga vattennivån. Den här bilden är dock tagen vid ett tidigare tillfälle

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2017-07-17 12:06

– Problemet är just nu Asplången där vi har svårt att komma in och ut. Det kom lite som en överraskning eftersom vi hade förberett oss på att tröskeln kunde bli Vättern och Motala, säger Peter Henricson, affärsområdeschef på rederiet Strömma som har hand om kanalbåtarna.

I lördags fastnade båten Diana och därmed började man vidta flera akuta åtgärder, för att de tre stora kanalbåtarna ska kunna fortsätta köra så långa turer som möjligt i inlandet. De tre stora, klassiska kanalbåtarna (Wilhelm Tham, Juno och Diana) går för stunden bara mellan Norsholm och Göteborg.

– Vi såg till så att de tre stora kanalbåtarna ligger i sjön Roxen, och utgår från Norsholm.

För att minska vikten på båtarna Juno och Diana fick man dels se till så att de inte hade så mycket diesel och vatten i tankarna, dels sätta båtgästerna på en alternativ busstur till ordinarie färdmål som vikingabyn Birka och Mariefred.

– Vi bar också ut en del möbler från Juno för att minska vikten, berättar Peter Henricson.

Redan i våras varnade det statligt ägda Göta kanalbolag för att vattennivåerna kan bli de lägsta sedan mitten av 1970-talet. Då fick man dra båtarna – utan passagerare – på vissa platser där vattenståndet var särskilt lågt. Nu har det man befarade inträffat. Göta kanalbolag rapporterade nyligen ett lägsta vattenstånd på cirka 260 centimeter i kanalen, mot normalt drygt 280 centimeter

– Vi har följt vattennivåerna i systemet kontinuerligt under hela säsongen. Även Vättern och Roxen är låga men det märks allra mest i Asplången. De små sjöarna påverkas mycket snabbare än till exempel Vättern som är en källsjö, säger kanaldirektören Roger Altsäter.

– Det är jättetråkigt. Just nu är jag nog den enda som hoppas på regn!

Men Roger Altsäter understryker att det bara är de tre stora och mer djupgående kanalbåtarna som påverkas. Turisttrafiken och de mindre passagerarbåtarna går som vanligt. Man har också vidtagit flera åtgärder för att hålla trafiken i gång.

– Bland annat har vi skickat ner dykare och rensat botten på ställen där man har haft bottenkänning.

Det finns inget lagligt stöd för att öka vattenflödet i Motala ström, vilket annars skulle höja vattennivåerna nedströms. Just nu släpper man på så lite vatten som möjligt i kraftverken på grund av de låga nivåerna.

– Det är givetvis klokt för Vätterns skull. Vi kan inte göra så mycket åt Moder natur, konstaterar Roger Altsäter.

Är det risk att båtarna fastnar på botten?

– Det kan hända även vid normala vattennivåer. Det händer nästan någon gång varje år att någon av båtarna kommer för nära kanten och fastnar, säger Roger Altsäter.

Under måndagen började rederiet Strömma att informera sina gäster om den nya situationen.

– Så här är det just nu. Vi räknar inte med att det ska vara hela så hela säsongen. Vi har det bästa bokningsläget på flera år och gästerna har varit förstående, säger Peter Henricson.

Göta kanal och vattennivåerna

Göta kanal har varit en öppen kanal i obruten drift de senaste 185 åren och det är över 40 år sedan det senast var så pass låg nivå uppmätt i kanalen. Asplången är dock en sjö som snabbt reagerar på tillflöden varför det fortsatt kan blir ändringar längre fram i säsongen beroende på det väder resten av sommaren kommer ha.

Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner.

Göta kanal sträcker sig mellan Mem vid Östersjön och Sjötorp vid Vänern och har 58 slussar.

Mellan 1810 och 1832 skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av totalt 58.000 svenska soldater.

Göta kanal är öppen maj-september.

AB Göta kanalbolag är ett aktiebolag som grundades 1810 och ägs av staten.

Huvuduppdraget är att bevara och utveckla Göta kanal samt att skapa förutsättningar för turism längs kanalen.

Företaget har 23 åretruntanställda samt ca 100 säsongsanställda. Huvudkontoret ligger i Motala.

Källa: AB Göta kanalbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!