Lådan stoppar dina appar från att spionera

Conny Ljungqvist på säkerhetsföretaget Link 22 är på väg in på affärsmöte inom försvarsindustrin. Säkerheten är i toppklass. Utanför rummet står en trälåda med en brusande högtalare, där deltagarna måste dumpa sina mobiltelefoner.

29 oktober 2017 10:00

– Ett hemmabygge ... som såg ut ungefär som en gammal sockerlåda. Det här kan vi göra bättre, tänkte jag.

Sagt och gjort. Tillsammans med flera Linköpingsföretag har de utvecklat sin bruslåda, Link 22 Shield. En tung sak i metall, väl isolerad. Så länge lådan är öppen hörs ett brus och ett kackel som om man befann sig på ett stort cocktail-party. Sedan stänger Conny lådan, och det blir tyst i rummet.

– Men inne lådan är det ett himla liv, säger han.

Vad är nu detta? Jo, inom säkerhetsklassad verksamhet som diplomati, Försvarsmakten och andra myndigheter har man i åratal identifierat flera problem med våra mobiltelefoner. På senare tid har det blivit aktuellt med appar i telefonen som kan spela in ljud när du inte vet om det, eftersom det inte räcker med att stänga av telefonen. Och de kan användas för avsiktligt spionage.

– Funktioner som Siri och Google Assistance är ju väldigt bra i vardagen. Men om de aktiveras under ett topphemligt möte är det inte lika bra. En utrikes delegation kanske inte vill lämna sina telefoner utan uppsikt till främmande makt. Med bruslådan i mötesrummet kan alla ha koll på sin telefon.

Lätt som en plätt att bygga en bruslåda, tänkte Conny Ljunqvist.

– Men det visade sig kräva ganska mycket ingenjörskonst, lådan måste stå emot vibrationer och den får inte släppa in någon luft. Nu har vi nått en säkerhetsklass på lådan som håller måttet enligt de krav vi har ställt.

De har tagit hjälp av Linköpingsföretaget Creo, som arbetar med akustik, och av Flex (tidigare Flextronics) som bygger själva lådan.

Med hjälp av speciella påsar runt telefonerna kan man också störa ut telefonnätet, för att säkerställa att det inte finns några sändande enheter i rummet.

Kunderna är förstås hemliga, men Conny Ljungqvist säger att det handlar om diplomati, myndigheter och försvarsindustri. Företaget Link 22 grundades 2006 som en avknoppning från Sectra. Det har 14 anställda och ligger på garnisonsområdet i Linköping. De arbetar främst med säkra IT-lösningar, bland annat så kallade data-dioder som bara tillåter trafik i en riktning och som gör det möjligt att ansluta hemliga system till Internet utan risk för informationsförlust. Bruslådan ser Conny Ljunqvist som ett sidoprojekt.

– Vi arbetar på att utveckla den ytterligare. Det finns enstaka alternativ på marknaden, men vi har redan fått väldigt positiv respons på den här, säger Conny Ljungqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin