Kyrkan beredd starta företag

Svenska kyrkans ambition att starta företag i Mjölby går från prat till verkstad. Förskola, städbolag och restaurang/bageri kan alla vara igång under 2018.

Finslipning och granskning. Sedan hoppas Mårten Thurfjäll (t v) och Leif Larsson att holdingbolaget ska kunna starta två kyrkliga företag som snart blir tre.

Finslipning och granskning. Sedan hoppas Mårten Thurfjäll (t v) och Leif Larsson att holdingbolaget ska kunna starta två kyrkliga företag som snart blir tre.

Foto: karl-johan norén

mjölby2017-05-30 12:32

–Jag informerade kyrkofullmäktige i förra veckan. Det kom några frågor, men ingenting var negativt, säger Leif Larsson, ordförande för Kyrkans Holdingbolag i Folkungabygden.

Holdingbolaget har i ett års tid tittat på vilken näringsverksamhet som är mest lämplig att driva utifrån de ägardirektiv som kyrkofullmäktige förra året beslutade om.

– Vi har nu fokus på tre verksamheter som ska finslipas och granskas juridiskt av extern kompetens och av pastoratets ekonomikonsult.

Om allt går som det ska kan både en förskola, med arbetsnamnet Folkungen Mjölby, och ett städbolag startas efter nyår medan restaurang/bageri Folke sannolikt dröjer till tidigast hösten 2018.

Mårten Thurfjell, kanslichef för Folkungabygdens pastorat sedan 1 juni förra året, har näringslivsbakgrund, och har rollen som vd i holdingsbolaget.

Holdingbolagets styrelse har haft mycket kontakter med kommunen i utredningsarbetet för att utröna vad kommunen behöver hjälp med.

– Kommunen mäktar inte med att bygga ut förskolan i takt med de ökande behoven. Vi hoppas därför att kunna starta en fristående förskola med 35 platser i Mjölby församlingshems gillesstuga, säger Leif Larsson.

Förskolan, som måste godkännas av kommunen, blir ett rörelsedrivande bolag under holdingbolaget. När församlingen hyr ut lokalen till förskolan skapas en intäkt till kyrkan.

Hur mycket kristen profil det blir på förskolan blir inte klarlagt förrän en förskolechef, som ska få sätta sin prägel på verksamheten, anställs.

Vad som är överordnat är att alla barn ska vara väl­komna och att skollagen och läroplanen måste följas.

– Den pedagogiska inriktningen ska överensstämma med kyrkans värderingar, konstaterar Mårten Thurfjell.

Att Svenska kyrkan driver förskola är varken särskilt kontroversiellt eller nytt i dag. Domkyrkoförsamlingen i Linköping driver tre förskolor.

– Vår vision är att kunna driva en förskola inte bara i Mjölby utan också i Boxholm, Ödeshög, Mantorp och Skänninge, men vi måste börja någonstans, säger Leif Larsson.

Motiven för att pastoratet ska driva företag är att stärka ekonomin (eventuellt överskott ska gå tillbaka till pastoratet), bredda kontakytorna och slippa säga upp personal (skapa omplaceringsmöjligheter) om kyrkans ekonomi skulle bli sämre.

Än så länge har minskningar i medlemsantalet mer än väl kompenserats av att landets allmänna ekonomiska utveckling är god. Kyrkans lokala intäkter ökar för varje år tack vare att folk tjänar mer.

Kyrkogårdarna har ojämna personalbehov. Här kommer städbolaget in, som en möjlighet att kunna erbjuda säsongspersonal anställningar året om.

I stället för att köpa in vissa städtjänster till pastoratet räknar holdingbolaget med att kunna bygga upp ett företag så att dessa tjänster ska kunna erbjudas externt.

Tankarna med restaurang/bageri går lite åt samma håll. Kyrkan ska bli självförsörjande på egna behov av bröd, soppluncher, mat till förskola, med mera, och det ska jobbas med kvalitet och närodlade produkter.

Vidare sägs att det ska vara fokus på lunch och middagar.

Finns det inte tillräckligt med lunchserveringar i Mjölby?

– Middagsutbudet är inte lika stort, svarar Mårten Thurfjell diplomatiskt.

Leif Larsson och Mårten Thurfjell vill tills vidare vara förtegna om var restaurangen ska finnas, men det handlar om Mjölby stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!