Uppsägningar på P4/Kvarn

Den militära anläggningen i Kvarn stuvar om till årsskiftet. Fyra personer på civilsidan är uppsagda och flera officerare erbjuds tjänster på annan ort.

KVARN2012-11-08 08:13

Fackligt har förhandlingarna lyfts till central nivå, både på civilsidan inom Seko och på den militära sidan. Niklas Sköld, ordförande för Saco-anslutna Officersförbundet på P4 Skaraborg, säger så här:

- Det här kommer sannolikt innebära att flera väljer att sluta sin militära anställning. Det är givetvis en väldigt stor omställning för våra medlemmar, även om de inte förlorar jobbet.

Allt är en följd av att man nu anpassar sig till den nya organisationen som ska vara klar till 2013. Riktlinjerna från högkvarteret kom redan i december förra året och har diskuterats livligt sedan dess.

- Vi har hävdat att organisationen borde skjutas upp. Den är inte färdigutredd, anser Niklas Sköld.

På P4/Skaraborg i sin helhet berörs ett 100-tal officerare. Omkring en tredjedel tvingas byta ort. Enligt Leif Thorin-Karlsson, chef på P4/Kvarn, handlar det om cirka 5-10 personer i Kvarn, som nu erbjuds arbete någonstans i Sverige.

2000 soldater

Ett stort antal soldater ska anställas inom P4 Skaraborg närmaste åren. Totalt kommer P4 att ha cirka 2 000 soldater under sina vingar. Antalet anställda på Kvarn kommer att fortsättningsvis vara runt 600 personer, cirka 300 officerare och 300 soldater. De flesta soldaterna blir visstidsanställda, med så kallad "tidvis tjänstgöring".

Samtidigt inför man nu det nya tvåbefälssystemet till fullo. Något som har kritiserats eftersom det innebär att nyutexaminerade fänrikar blir plutonchefer och på så sätt petar undan anställda med högre grad och längre erfarenhet.

- Det är inte bra för alla inblandade. Men det är bra för organisationen. Man vill ha in hög kompetens på materielen, de gamla plutoncheferna blir specialister på vapen och på den mekaniska utrustningen. De blir ställföreträdande. Men de unga befälen med akademisk examen som även är civilt gångbar, kommer direkt in som chefer, säger Leif Thorin-Karlsson, chef på P4/Kvarn.

På Kvarn förlorar nu fyra civilt anställda sina jobb. Enligt Seko-ordföranden Lola Jansson var det svårförhandlat.

- Vi har satt oss emot det men vi hade inte så mycket att komma med, tyvärr. Vi stöttar de drabbade så mycket vi kan och de har redan haft kontakt med Trygghetsstiftelsen, säger Lola Jansson.

Intensiv rekrytering

Nedskärningen av civilanställda går till viss del hand i hand med den ganska intensiva rekryteringen av av soldater, eftersom de förväntas göra mer än typiskt militära uppgifter. Det som under värnpliktssystemet i bland kallades för "grå arbetskraft" är nu reglerat i anställningsavtalen.

- Det framgår tydligt att man ska kunna utföra övriga uppgifter enligt arbetsgivarens bestämmelser, säger Leif Thorin-Karlsson.

Även om den nya orgasationen skapar oro så anser han att Kvarn - med Strid i bebyggelse-anläggningen - har en stark position inom svenska försvaret, inte minst genom det täta samarbetet med Helikopterflottiljen på Malmen i Linköping.

- Historien slutar inte här. Tvärtom, det finns ett stort behov av övningar på den här anläggningen och inom Markstridsskolan, säger Thorin-Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om