Död val strandade

Nu har den döda och uppsvällda val som guppat omkring på Bro-fjorden gjort sin sista resa. Upplyft i en container, på ett lastbilsflak, på väg mot en soptipp. Nu luktar det som vanligt i hamnen i Kungshamn igen.

KUNGSHAMN (TT)2002-07-11 05:11

Valen, som flöt med magen upp och var starkt förruttnad, hade strandat på en kobbe utanför Kungshamn. Där låg den och stank, inte långt från badplatser och hus.

Den var sex meter lång, tung och bökig att handskas med. Men vid 20-tiden på tisdagskvällen fick man upp kadavret i ett nät och lät ett miljöfartyg hissa upp de ruttna resterna ur vattnet.

Men var skulle man lägga dem?

I all hast lyckades kustbevakningen få fram en container till Guleskärskajen i Kungshamn, och där fick resterna av valen vila.

Förmodligen är det en död vikval som nu hamnar på tippen. Den runt sex meter långa valen siktades på måndagen av en privatperson. Då flöt den upp och ner mitt i farleden som ett mindre fartyg mellan Kungshamn och Lysekil.

Huvudlös

Under tisdagen tog strömmen den in mot land där det blev stopp mot ett skär.

Kustbevakningen och Sotenäs kommun beslutade att ta bort kadavret för att undvika att det skulle flyta in mot badplatser och bebyggelse som finns i närheten.

-- Valen är nästan genomrutten och i upplösningstillstånd. Den har tappat sitt huvud och kryllar av bakterier. Det är inte roligt att få in den där folk badar, sade Lasse Larsson på kustbevakningen i Kungshamn.

Kustbevakningen har tagit prover på valen som ska analyseras av Naturhistoriska museet. Det står dock redan klart att det med största sannolikhet är en vikval.

Vikvalen vanligast

Vikvalarna lever normalt bland annat utmed Norges kust och i Nordsjön. Det är den minsta av fenvalarna, men kan ändå bli över tio meter lång och väga tio ton.

-- Vikvalen är den valsort som oftast har flutit in mot västkusten. Det har varit ungefär fem stycken de senaste tio åren som jag känner till, säger Lasse Larsson.

För att få bort en död val finns flera metoder. Tidigare i våras sprängde militären en val vid Skärhamn på Tjörn. Resterna blev fågel- och fiskmat. Man kan också bogsera kadavret till ett skär en bit ut och så får naturen ha sin gång. Men under sommaren är det inte särskilt lämpligt.

-- Det vanligaste är att man försöker sänka valen ute till havs och ger krabborna ett skrovmål, men det går troligtvis inte i det här fallet eftersom valen är i så dåligt skick, säger Henrik Wallin, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sotenäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!