Markus Lindberg har i dagarna presenterat en nulägesanalys för kommunstyrelsen gällande jubileumsfirandet av Gustav Vasa i Vadstena. Det stundande 500-årsjubileet var från början tänkt att pågå under hela 2021, men kommer nu eventuellt främst fokuseras till sommar och höst på grund av svårigheten att planera under pandemin.
– Vi hade tänkt att fler aktörer och föreningar skulle haka på med konserter eller föreläsningar nu i vår, men eftersom det är svårplanerat just nu hoppas vi på hösten, säger Markus Lindberg, kulturstrateg på Vadstena kommun.
Utställningen "Gustav Vasa talar ur skägget - en utställning om makt", kommer invigas den 15 juni och hålla på till den sista september. Den 20 augusti planeras ett seminarium om demokratibyggande på Vadstena slott. Det historiska mötet 1521 uppmärksammas, då Gustav Vasa blev vald till riksföreståndare.
– Vi tänker att 20-22 augusti ska bli en händelserik helg i staden. Det skulle vara så tröttsamt att behöva ställa in den.
Biblioteket, är en av få som redan har startat ett projekt i jubileets anda, "Bokvasan". Det handlar om att läsa olika distanser av "Vasaloppet" innan årets slut. Götabiblioteken beskriver det som ett motionslopp för själen och en individuell utmaning.
Något om utställningen?
– Den handlar om Gustav Vasas liv, den tid han levde under och spännande historier kring honom.
Gustav Vasas skägg kommer vara framträdande i utställningen varifrån historierna berättas.
– I anslutning till utställningen kommer det vara pedagogiska program för barn, exempelvis skapande skola. Förskolorna planerar en musikal som kommer framföras vid invigningen av utställningen. Vi tittar nu på genomförandet.
Vad betyder uppmärksamheten kring Gustav Vasa för Vadstena?
– All uppmärksamhet är bra och förhoppningsvis vill ännu fler besöka Vadstena. Vadstenaborna lär också känna sin stad ännu bättre och så kan vi ha lite kul också.
Vad kan Vadstena tacka Gustav Vasa för?
– Gustav Vasa var inte bara en positiv figur för Vadstena. Det finns både saker att tacka och gräma sig över. Han "lövade av klostret" tillexempel, men byggde samtidigt slottet.
Lindberg beskriver klostret som grunden till Vadstenas existens. Det drabbades hårt av Gustav Vasas framfart och fick sedan stängas.
– Slottet var en av rikets centralborgar och bidrog till att staden inte dog ut när klostret försvann.