För att nå dit får man som arbetsgivare arbeta hårt, dagligen, inte bara på en skyddsrond då och då.
Ibland kan det vara bra att backa ett steg och betrakta arbetslivet ur ett nytt perspektiv. Varför arbetar de flesta av oss? Det enkla svaret är naturligtvis: för att försörja oss. Men också för att få struktur på dagen och tillvaron, för att få en tillhörighet i ett socialt sammanhang och för att vår aktivitet och kreativitet stimuleras. Till och med i paradiset, före syndafallet, arbetade Eva och Adam i sin trädgård. Nuförtiden använder vi trädgårdsskötsel som en terapiform vid utmattningssyndrom.
Arbetsmiljön är det vi stiger in i på morgonen och befinner oss i hela arbetsdagen. När arbetsmiljön diskuteras görs det mestadels i negativa termer, för att lyfta problem och riskfaktorer som kan leda till sjukskrivningar. Men vi vet också en hel del om vilka faktorer som främjar psykisk hälsa och allmänt välbefinnande. Faktum är ju att arbetet oftast är en källa till stimulans och glädje. Att inte ha ett jobb drar ner individer i ohälsa på mycket kort tid.
Hälsan är, och kommer i allt högre utsträckning att bli, en strategisk resurs i det moderna arbetslivet. Och allt fler studier visar att företag och organisationer som satsar på arbetsmiljö och medarbetarnas hälsa är mer lönsamma och produktiva än de som inte gör det.
Alla organisationer och arbetsgrupper drabbas av påfrestningar och ändrade förhållanden. Det svåraste i en organisation är att hitta den ”hållbara elasticiteten”.
Både medarbetare och chefer måste känna stimulans i arbete och ha inflytande över sin arbetssituation. Balansen mellan den energin, den arbetsinsats som görs och den belöning som ges i form av lön naturligtvis, men också genom feed-back och att bli sedd måste finnas. Anställningstrygghet och balans mellan arbete och fritid är andra faktorer av betydelse för vår produktivitet och hälsa.
Jag känner bara till ett enda sätt att uppnå detta. Det är genom en god struktur på organisationen, kunskap och kompetens hos chefer och medarbetare, goda relationer och nätverk samt emotionella resurser som välvilja, stöd, förtroende och tillit. Hållbar arbetsmiljö är samma sak som ett gott ledarskap. Så fram för fler duktiga ledare! Det är så vi skapar arbetsplatser som präglas av kreativitet, produktivitet och hälsa.