Ingen särskilt smickrande startelva

Om man ska snacka i fotbollstermer så är det en ganska märklig startelva som kommunstyrelsen i Motala har, med bara en kvinna och tio män. Nästan elvamanna rakt av, så att säga.

Foto:

Krönika2019-03-09 11:00

Vi skrev om det i går, på Internationella kvinnodagen, och det har förstås väckt en del reaktioner. Och det med rätta, för en könsfördelning på den här nivån känns – om man ska vara ärlig – tämligen pinsam 2019.

Det är inte så mycket bättre i Vadstena, med tre kvinnliga ledamöter av elva.

LÄS MER:Här är Motala sämst

Men det finns ju ganska många kvinnor i några av nämnderna, kanske någon påpekar. Och visst, där ser det något bättre ut, men kommunstyrelsen är ju trots allt kommunernas motsvarighet till regering. Den tyngsta instansen i den lokala politiken. Om man tittar på den riktiga regeringen, den som leds av Stefan Löfven, så är det fifty/fifty – hälften kvinnor, hälften män. Och det känns väl som en ganska rimlig fördelning?

LÄS MER:Tre av elva ledamöter är kvinnor

Det brukar ibland hävdas att många yngre kvinnor har svårt att engagera sig politiskt i någon större omfattning, eftersom de flesta har fullt upp med hem och familj. Något som jag fått höra när jag som reporter skrivit om saken genom åren. Det är ju egentligen ett argument som förvärrar problematiken, för varför skulle den biten var tyngre för kvinnor än för män? Nu när vi nått en bra bit in på 2000-talet så måste det väl vara naturligt i de flesta familjer att man delar på ansvaret där hemma? Det är ju ganska sällsynt med hemmafruar nuförtiden."Vi går inte efter kön, utan tycker att kompetens är viktigast" är ett annat argument jag hört. Det känns ännu märkligare, särskilt de gånger det kommer från ett parti med ojämn fördelning. Det är lite som att indirekt hävda att män skulle vara med lämpade för politiska uppdrag än kvinnor. Ofta ligger väl sanningen i att många partier har svårt att rekrytera folk överhuvudtaget och att det helt enkelt inte finns tillräckligt många att välja på när poster i nämnder och styrelser ska fördelas.

Diskussionerna om jämställdhet har ju varit heta under en lång period nu. Inte minst om bristen på kvinnor i höga positioner inom näringslivet. Dessutom märks ju fortfarande svallvågor efter #metoo. Därför känns det ännu mer märkligt att vi efter valet i fjol hamnade i detta läge i Motala och Vadstena. Nu i efterhand så verkar man från flera håll ha insett att det inte blev riktigt bra, att döma av några uttalanden i våra artiklar. Helt klart har flera av partierna mycket att jobba med för att förbättra situationen till nästa val. Vore önskvärt med ett betydligt mer mixat lag 2022.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om