En höjdare är inte alltid en höjdare

Foto: Vitaliy Pakhnyushchyy

KRÖNIKA2018-03-03 12:00

Det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord, åtminstone om man får tro detta ofta använda gamla östasiatiska ordspråk. Och aldrig har vi väl haft fler bilder att ta del av än nu? Vi är översköljda av bilder, både vanliga fotografier och rörliga. Självklart är det digitaliseringen och teknikutvecklingen som är den stora orsaken.

Du kan i dag ta en bättre bild med din mobiltelefon än vad du gjorde med kompaktkameran på 80-talet. Dessutom kan du knäppa näst intill obegränsat med bilder. Ni minns väl hur det var förr, då en rulle med film var dyr och sedan skulle man dessutom lämna in den för framkallning? Å andra sidan, det var inte så att gemene man gick och spontanfotograferade hur som helst, herregud, varje ruta kostade ju pengar. Det var inte ovanligt att en filmrulle med 24 bilder, när den väl framkallades, innehöll fotografier från både jul och midsommar.

Sociala medier är också en stor orsak till den enorma bildfloden som sköljer över oss i dag. Snart är antalet bilder och klipp som postas på Instagram uppe i 100 miljoner per dag. Och även Facebook är proppat med bilder. Vi vet ju alla att ett inlägg utan bild sällan får lika många gilla-tummar och kommentarer, som ett med en bild.

Något som mobiltelefonerna inneburit är att väldigt många bilder numera är höjdare, som vi kallar det i vår bransch. Det innebär inte att det är högkvalitativa bilder, utan att de är tagna i stående format. Något som kan ställa till det. Vi får ganska ofta in både läsarbilder och filmade klipp som är tagna på höjden, vilket gör att det krävs jobb för att ändra dem till det liggande formatet, som vi har på vår webbsajt. Ni kanske har sett samma sak på sociala medier, till exempel Facebook och Youtube, där man anpassat visningen så att det blir en lite suddig ram kring ett stående klipp?

Det är, tycker jag, märkligt att så många inte vänder på telefonen när de ska filma eller plåta. Vi har ju i alla tider sett på film "på bredden", både på tv och bio. Och när vi använde vanliga kameror togs ju säkert 90 procent av alla bilder i liggande format.

Undrar hur det blir i framtiden, om detta beteende fortsätter. Kommer vi att få se extremt höga biodukar och kommer tv-apparaterna att stå på högkant i våra vardagsrum?

Skämt åsido, jag vill ändå tipsa er om att filma på bredden, i alla fall om ni tänkt visa filmen på annat ställe än i den egna mobilen. Det blir betydligt bättre. Och om ni upplever något särskilt, så skicka gärna era bilder och klipp till tipsa@mvt.se!

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om