De har fullt med konstigheter i trädgården

Det finns gott om unika kreationer hemma hos paret Gunnbäcks i Korskrog, sydöst om Motala. Där skapar de återbrukskonst, gärna med naturen som inslag.

Smedjan till höger spenderar Peder många timmar i under högsäsong.

Smedjan till höger spenderar Peder många timmar i under högsäsong.

Foto: Lina Gillman

Korskrog2021-10-20 20:00

Paret Anki och Peder Gunnbäck flyttade från Borensberg 1996 för att renovera och flytta in i Betaniakapellet i Skogsgläntan vid Korskrog, som ligger sydöst om Motala.

– Vi valde att göra hela huset till ett tvåplanshus och det stora kapellet med fem meter i tak fick göras om för att passa vår familj, säger Anki.

Huset är varmt och välkomnande med två stycken kakelugnar på nedre plan som alstrar värme. Köket har kvar delar av sitt ursprung från 1928.

– Vi gillar återbruk och att ge gamla saker en andra chans att antingen återanvändas som de är eller göras om så de får en ny funktion, säger Peder.

Nu under pensionstiden ägnar sig paret mer åt sin återbrukskonst och skapade för några år sedan "Gunnbäcks Konstigheter" och har på tomten en utställningslokal och butik.

– Vi fick tag i en gammal container som vi fixat till. Förut användes den till förvaring till hö men med nytt tak och lite fönster blev den riktigt trevlig.

Där hittar besökare bland annat oljemålningar och keramik som Anki gillar att göra. Men också "skruvade gubbar" som Peder gjort av gamla järnvägsskruv och hästskor. 

Under åren har paret renoverat större delen av trädgården som en gång bara var en platt gräsmatta. Nu ger den en skön engelsk cottage känsla.

– Den är mycket inspirerad av gamla romantiska trädgårdar och vi har satt vår egen prägel på den engelska cottagestilen.

I trädgården gömmer sig nya föremål bakom varje buske. Där finns dammar, bäckar, orangeri, växthus och en pool. Anki beskriver trägården som ett vackert oorganiserat kaos. 

– Vi gillar inte raka linjer där allt ska vara perfekt, vi blandar former och material så som vi tycker är smakfullt. Vår trädgård är inget för den som vill ha var sak på sin plats, säger Anki med ett skratt.

Efter att ha gått en smideskurs i Vadstena bestämde de sig för att bygga en egen smedja på tomten, där spenderar Peder mycket tid under högsäsongen då paret har sin trädgård och konst öppen för allmänheten att se.

– Vi föredrar att folk ringer innan de vill komma och kolla, man kan bli lite chockad ibland när det helt plötsligt står någon i trädgården.  Men vi brukar säga att vi har öppet när vi är hemma, vilket är typ jämt, säger Peder och skrattar högt. 

Anki har så länge hon kan minnas gillat att skapa grejer.

– När andra barn gick i leksaksaffärer gick jag i målaraffärer och köpte färg till mina tavlor. Det har alltid följt med mig på något sätt genom livets olika skeden.

Förut tog de emot beställningar med specifika önskemål men har valt att inte erbjuda det längre.

– Det är så kul att kunna göra något utan press och bara göra forma eller måla det jag själv vill. Man vet aldrig vilka konstigheter som kommer till liv då, säger Anki.

Kan det vara svårt att sälja det ni tillverkat?

– Vi har ju exempelvis många av mina tavlor uppsatta i huset och när en blir såld så blir den platsen ledig. Då får jag sätta fart och fixa det tomrummet som blir, men visst kan man bli extra fäst vid något ibland, säger Anki

Peder fyller i.

– Men man gråter oftast inte mer än i en vecka, säger han och skrattar högt. 

De berättar att de trivs oerhört bra i sitt hem och har inga planer på att flytta eller slå ner på tempot med kreationer i trädgården.

– Jag tycker det är rogivande att fixa i rabatterna och än har jag inte rensat klart, säger Anki med ett leende. 

Anki och Peder Gunnbäck

Familj: Barnen Johannes och Frida.

Huset: Cirka 180 kvadratmeter stort med en trädgård på 2000 kvadratmeter. 

Just nu tillverkar Anki mest: Allt i keramik – Jag har varit ifrån det materialet en tid men nu är det min favorit.

Tidigare yrkesliv: Anki var förskolelärare och drev te-affären "En kopp te" tillsammans med sin dotter. Nu jobbar hon ibland som vaktmästare på Fornåsa pastorat. Peder har arbete på Ericsson i Linköping som ingenjör. 

Peder gillar främst att skapa: Skruvade gubbarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!