Stort test av fiskpinnar

Findus fiskpinnar innehåller mer panering än fisk.Kilopriset på fisken i olika fiskpinnar varierar från 38 till 131 kronor.Det visar en under- sökning som Corren gjort av nio olika sorters fiskpinnar.

Konsumentfrågor2004-09-24 07:00

Fiskpinnar är utan tvekan en av de populäraste maträtterna på de svenska middagsborden, inte minst hos barnfamiljer. Varje år äts det närmare 4 000 ton fiskpinnar i Sverige.

Skillnaderna mellan olika sorters fiskpinnar är stor. Både när det gäller pris, hur feta de är och hur mycket fisk de egent- ligen innehåller.

Överraskande

Corren har låtit test- och researchföretaget Consumercontent undersöka nio av de mest sålda fiskpinnarna i Sverige. Resultatet är överraskande:

Visserligen är skillnaden i kilopris mellan pinnarna stor; från Lidls 22 kronor kilot till Findus torskpinnar för närmare 64 kronor kilot. Men de riktigt stora prisskillnaderna finns när man använder laboratorietestet och räknar kilopriset för själva fisken i pinnarna.

Lidl är billigast med ett fiskpris på knappt 38 kronor kilot. Dyrast är återigen Findus, torskpinnar, med dryga 131 kronor kilot.

En av orsakerna till att Findus torskpinnar är mer än tre gånger så dyra som Lidl är att Findus pinnar endast innehåller 49 procent fisk. Men att ha mer panering än fisk är Findus torskpinnar inte ensam om i testet. Ytterligare en sort, Findus storpack gjord på alaska pollock har endast 49 procent fisk.

Findus har inte bara minst fisk i sina pinnar. De är dessutom den tillverkare som överdriver fiskhalten mest. På förpackningarna står det 61 gram, mot verklighetens 49 gram.

De sju andra sorterna har också för lite fisk mot vad som anges. Men ingen överdriver lika mycket som Findus.

Högst andel fisk hade Icas pinnar, 64 procent mot deklarerade 65.

- Det är lite förvånande att alla sorter angivit för högt värde. En avvikelse på något gram är kanske rimligt. För att få ett rättvisande test tog vi tre fiskpinnar av varje sort. Sedan räknade vi fram ett snittvärde. Vi har gjort exakt likadant på alla sorters fiskpinnar, säger Klas Johansson, kemist på Analycen, som utfört laboratorietestet.

Fiskpinnar marknadsförs som både nyttig och mager mat. Trots det är skillnaderna stora mellan de testade pinnarna. Klart fetast är lågprisvinnaren Lidl med en fetthalt på 14 procent och därmed högsta energiprocent fett, 53 procent. Mag-rast är Willys pinnar med 8 procent fett och en energiprocent fett på 41 procent.

Kaloririkast är också Lidls Fish fingers tätt följd av Icas egna pinnar.

-- I första hand beror nog inte skillnaderna i fett på fisk- sorterna, utan snarare på paneringen. Ägg, vegetabiliska eller animaliska fetter drar upp fetthalten, säger Klas Johansson.

Helst torsk

En bra fiskpinne ska innehålla vit fisk, helst torsk. Men endast tre sorter, Euroshopper, Findus dyraste och Coop X-tras pinnar är gjorda på torsk. Bortsett från Eldorado som innehåller sej är de andra testpinnarna gjorda på alaska pollock. Fisken tillhör torskfamiljen och finns inte i närliggande vatten, utan främst i Stilla havet.

Findus är fiskpinnebranschens jätte. Ungefär varannan pinne som säljs i Sverige kommer från Findus. De har också de dyraste pinnarna.

Varför är Findus dyrast?

-- Priset styrs av vilken råvara man lägger i. Men inte bara av det. Vi har en forskning och produktutveckling som inte konkurrenterna har. Våra pinnar har en lättlagat-symbol. Det gör att du kan steka pinnarna helt utan matfett. Vi har redan sprejat på olja, säger Gith Angelfalk, varumärkesansvarig för Findus fiskprodukter.

Störst överdrift

På frågan om varför Findus har minst fisk i sina pinnar och störst överdrift i sin innehållsdeklaration har hon inget svar. Men Findus kvalitetschef Anita Johansson säger att paneringen kan ha sugit åt sig en del fisksaft. Varför just Finduspinnarnas panering skulle ha större uppsugningsförmåga än de andra fabrikaten vet hon inte:

- Nej, jag vet ju inte hur deras tillverkning går till. (Consumer-content)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!