Stor skillnad mellan glassar

Sommar är sol och mycket glass. Men det du slickar i dig är inte alltid det du tror eller hoppas. Corren har låtit undersöka tio av de vanligaste pinnglassarna som säljs i storpack. Ingen innehållsdeklaration stämde helt och två glassar fick anmärkning för bakterier.

Konsumentfrågor2004-06-25 06:47

De flesta köper glasspinnar i storpack utan att vare sig fundera över innehållet eller priset per liter eller kilo. Men det kanske är dags nu.

För den undersökning som testföretaget Consumercontent gjort för Correns räkning visar att skillnaderna kvalitet, pris och näringsvärde är stora mellan de olika fabrikaten.

De som försöker hitta en nyttig glass har garanterat svårt.

Samtliga glassar innehöll mer än 20 procent socker och fetthalten var nästan lika hög hos flera av glassarna. Fetast var Hemglass Knatte med drygt 21 procent fett, medan isglassen Piggelin är helt fettfri. Sötast var Signums Rymdpinnar med nästan en tredjedel socker - enligt testet.

För på paketet stod ett betydligt lägre värde. Men här var Rymdpinnarna i gott sällskap.

Samtliga undersökta glassar hade för lågt deklarerat sockervärde.

Omvänt med fetet

När det gäller fettdeklarationen var det omvänt. Här var glassarnas fetthalt lägre i verkligheten.

-- Eftersom det inte direkt är positivt att deklarera för mycket fett så är skillnaderna knappast medvetna. En orsak kan vara att de använder någon annan analysmetod. Vi använder den som rekommenderas av Livsmedelsverket och då ökar sockerhalten automatiskt om fetthalten sänks. I vår analys har vi också med hela glassen - inklusive chockladdopp, säger Klas Johansson, kemist på Analycen som utfört laboratorietestet.

Att jämföra priser mellan de olika glassarna är inte lätt. Ett lågt pinnpris behöver inte betyda en billig glass. Allt hänger på glassens storlek och hur mycket luft den innehåller.

Mer luft i vissa glassar

Att vissa glassar smälter snabbare än andra beror på att de innehåller mer luft. Bakom ett literpris på 53 kronor för Triumfs Frestisar döljer sig ett kilopris på 109 kronor. Orsak: Varje liter innehöll mer än 50 procent luft.

När värmen är som mest tryckande en varm sommardag är det en del som köper pinnglass, trots att de egentligen är mest sugna på en mjukglass. "Det är så mycket bakterier i mjukglassen", brukar det heta när barnen skriker efter mjukglass.

Men det betyder inte att pinnglassen är fri från bakterier. Tå av de testade glassarna innehöll för höga halter av bakterier. Åhus Softisar hade för mycket jordbakterier (Bacillus Cereus) och Piggelin hade för höga halter av stafylokocker.

Men inte så höga att någon glass ansågs otjänlig och därmed skulle kunna orsaka matförgiftning, enligt Livsmedelsverkets gränsvärden.

-- Men helt klart en varningssignal. För den här typen av bakterier ska inte förekomma i glass, säger Yvonne Söderlund laboratorieassistent på Analycen.

På Livsmedelsverket menar Marianne Boysen, chef för mikrobiologiska enheten, att stafylokockerna troligen beror på brister i hygien vid tillverkningen.

Jordbakterierna brukar däremot komma från mejeriprodukter av något slag.

Stafylokocker i Piggelin och jordbakterier i Softisar låter inte speciellt lockande. Är det farligt?

-- Inte så länge de håller sig under gränsvärdet för otjänligt. Och de klarade ju de här glassarna. Våra gränsvärden är satta så att det inte ska vara någon hälsorisk att äta om de fått tjänligt med anmärkning, säger Marianne Boysen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!